Influensers som inte finns i verkligheten – drama

Som ni kanske redan vet, har vi även virtuella influensers på våra sociala medier idag. De två största profilerna heter Miquela Sousa och Bermuda. Tidigare i år blev Miquelas konto på Instagram hackat av ingen mindre än Bermuda. Här nedan finner du allt om dem och skandalen.

Vem är Miquela?

Miquela, även känd som “Lil Miquela” på Instagram, är en nittonårig Brasiliansk-Amerikansk influenser som bor i Los Angeles. Avataren har för närvarande 1,4 miljoner följare på Instagram, och arbetar som musiker samt modell. Prada, Vans och Supreme är tre av de varumärken som Miquela samarbetat med tidigare. Hon släppte även sin första singel “not mine” i Augusti år 2017. Men som sagt finns Miquela inte på riktigt, utan hon är egentligen bara en algoritm som är programmerad till att vara den hon är. Företaget som ligger bakom skapandet av “Lil Miquela” är Brud, en mystisk start-up från Los Angeles, skapade henne år 2016.

Vem är Bermuda?

Bermuda är precis som Miquela, en avatar. Hon är skapad av Cain Intelligence, som beskriver sig själva som “Leaders in machine learning and artificial intelligence”. Bermuda har för närvarande 110.000 följare på Instagram. Hon tycker om politik och stödjer Trump öppet. Många kallar henne “Trump-Troll”.

Vad är det som har hänt?

Tidigare i år hackade hon sig in på Miquelas konto och raderade en massa bilder, som hon sedan ersatte med bilder på sig själv. Under en av bilderna skrev hon: ”Hej, allihopa! Bermuda här. Så, ni har blivit lurade av en person som inte finns på riktigt. Vem köper det här? Uppenbarligen många av er. Jag är ledsen, Miquela. Jag försökte skriva till dig på direktmeddelande, jag försökte ringa dig, men du fortsätter att ignorera mig. Du skapade det här själv, tjejen. Skriv en kommentar om du bryr dig om verkligheten, okej?”.

När Miquela äntligen kom in på sitt konto igen, raderade hon såklart alla bilder. Bermuda gav inte upp efter det, utan fortsätter att skriva hotfullt samt lägga bilder, på hennes egna Instagram. Där skrev hon bland annat: ”Såklart, raderar Miquela mina inlägg så fort jag gav henne kontot tillbaka”. Efter allt, springer hon ändå från verkligheten. 47 timmar kvar. Snart kommer allt att avslöjas och det kommer inte att finnas några hemligheter”.

Bråket mellan avatarerna fortsatte fram och tillbaka tills dess att företaget bakom Miquela trädde fram, och berättade sanningen. Innan händelsen, visste ingen vem som låg bakom kontot “Lil Miquela”. Det har spekulerats kring om det egentligen var planerat och om det var regeringens sätt att introducera robotar i samhället.

Dem ser ut att vara goda vänner idag i alla fall. Det är roligt med drama, men lite obehagligt när det sker mellan två robotar, som inte är verkliga. Även en aning förvirrande. Efter händelsen började andra företag göra liknande avatarer och nu finns det några stycken på Instagram. I vilket fall som helst så ska det bli intressant att se hur det kommer att se ut om några år. Du kan läsa mer här.

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två + 17 =