Att handla kläder på second hand – Vilka butiker egentligen har bäst fynd? Varför ska man handla begagnade kläder när man kan köpa nya? Hur ska man göra för att värna om sina kläder på bästa sätt? Här hittar du din kompletta guide för hållbart mode. Har du kläder i garderoben som aldrig kommer till användning? Eller har du ett par favoritjeans som du måste slänga för att de är lite trasiga. Eller kanske har du kläder som du köpt på second hand men vet inte hur du ska styla dem? Oroa dig inte, vi har massvis med tips på hur du stylar, lagar och tar hand om dina kläder.
Man kan se en ökad efterfrågan på second hand kläder i Sverige på grund av att vi konsumenter utvecklar en alltmer ökad medvetenhet kring klädkonsumtionens- och textilproduktionens negativa påverkan på klimatet. Allt fler ser den positiva miljöaspekten i att öka livscykeln på redan producerade klädesplagg genom att återanvända kläder i form av att skänka, sälja eller byta bort. Det finns flera goda skäl till att handla kläder på second hand, det är både roligt, prisvänligt och klimatsmart. Den mest fördelaktiga aspekten är givetvis att du gör skillnad både för miljö och människor. För det andra får du även möjlighet att skapa din unika och personliga stil. Här kan du hittade banbrytande, spännande klädesplagg som skapar nya uttryckssätt för dig som person.
Innehållsförteckning
Varför är Second Hand hållbart?
Vad är skillnaden mellan slow fashion och fast fashion?
Var skänker man begagnade kläder?
Hur skänker man begagnade kläder?
Vilka är de bästa second hand butikerna online?
Hur lyckas man med att handla second hand?
Hur kan man styla om sina second hand-kläder?
Hur kan man undvika att köpa fast fashion?
Vilket är det bästa sättet att ta hand om mina kläder?
Vad innebär olika material för miljön?
När började vi handla kläder hållbart?
Vilka är de vanligaste fördomarna om second hand kläder?
Varför är Second Hand hållbart?
Second hand innebär att kläder som blivit slitet eller tråkigt för någon, kan få ett andra värde hos någon annan. Återanvändning av kläder är en bidragande faktor till att göra sin vardag mer hållbar. Som ersättning för att handla nyproducerade kläder är det mycket bättre att handla second hand kläder. För att nyproducerade kläder måste genomgå långa processer, energiförbrukningar och resurser för att tillverkas. Allt detta för en billig peng, ökat konsumtionstryck och sämre kvalitet. Då processen att tillverka kläder redan har skett i ett begagnade-kläder-stadie, undviker man förbruka resurser på nytt.
Visste du till exempel att i dagsläget går det åt 2,6% av det globala vattnet för att producera bomull? Denna bomullen proceras bland annat för att tillverka och bli de kläder vi köper idag? Eller att det kan krävas upp till 6,9 kg kemikalier för att ge de kläderna färg och form? De nyproducerade kläderna kräver kemikalier även till att göra de funktionella för oss. Som till exempel att göra de luktfria och lätta att rengöra. Dessa kemikalier har en direkt farlig påverkan för oss människor genom att ha det på oss. För att inte bidra till mer avancerade och giftiga tekniker bakom våra nya kläder, borde vi se över vårt konsumerande.
Välj gammalt före nytt för hållbarheten och miljöns skull. Köp hellre begagnade kläder och ge dem en längre livstid och en paus för naturen. Genom att spara på naturens resurser minskar du ditt bidragande till ökad växthuseffekt och konsumtionssamhälle. Ta reda på mer hur miljön påverkas av klädindustrin.
Vad är skillnaden mellan slow fashion och fast fashion?
Det går att konstatera att slow fashion och fast fashion i praktik och produktion har stor påverkan på miljön. Då produktionen av klädesplagg kommer fortgå, har vi som ansvar att överse miljöeffektiva tillvägagångssätt att tillverka kläder på. Fast fashions negativa konsekvenser är bland annat, användning av sämre material med kemiska fibrer, låga löner för arbetare och dåligt hänseende till miljön i produktion. Den möjligtvis positiva aspekten är att fast fashion bidrar till konsumtion på klädesmarknaden, då kläderna oftast ingår i billigare prisklasser. Däremot är konsumenterna sällan medvetna om klädernas tillverkning eller industriarbetarnas tveksamma arbetsvillkor.
Slow fashion har övervägande positiva aspekter då man prioriterar kvalitet före kvantitet, både gällande människor och miljö. Högkvalitativa material, bra arbetsvillkor och ett genomsyrande miljötänk präglar slow fashion tillverkningen. Det kan vara värt att lägga en extra krona på ett klädesplagg som håller längre vars produktionen inte tar stryk på miljön. Inom slow fashion vill man skapa tidlösa plagg som ska stanna länge i garderoben. Vilket i sin tur leder till minskad konsumtion. En minskad konsumering leder till en friskare miljö där fler kan ta del av naturens resurser. Vi har alla makt över att bestämma vad vi ska klä på oss och ha i vår garderob. Låt det privilegiet gynna miljön, istället för att missgynna den. Läs mer om skillnaden mellan slow fashion och fast fashion!
Var skänker man begagnade kläder?
Genom att skänka kläder bidrar du till en hållbar och cirkulär klädkonsumtion. Att sälja vidare kläder på loppis eller på nätet är även ett bra sätt att öka kläders livscykel, men att lägga upp annonser och fotografera samt gå till posten är ett tidskrävande arbete. Gör det enklare för dig och skänka dina kläder till välgörenhet istället. Second hand butiker såsom Myrorna, Erikshjälpen och Röda korset tar gladeligen emot kläder, skor och accessoarer som är hela och rena, användbara och säljbara.
För att göra det så enkelt som möjligt för dig att skänka dina gamla kläder som inte längre används finns därför samtliga organisationer utplacerade runt om i landet med massvis av butiker. I second hand butikerna kan du skänka gåvor genom att själv lämna in dina begagnade kläder i någon av butikernas gåvomottagning eller skänka dina kläder på någon av butikernas insamlingsplatser. Om du har en stor mängd kläder att skänka erbjuder även vissa butiker utkörning och hämtning av kläder hemma hos dig. Eftersom denna transporttjänst är mycket eftertraktad bör du med god framförhållning boka hämtning av gåvor hos din närmaste butik. Genom att skänka dina gamla kläder till välgörenhet gör du skillnad både för människor och miljö. Pengarna som genereras av försäljningen i butikerna doneras till socialt och humanitärt arbete i Sverige.
Hur skänker man begagnade kläder?
När du sorterar dina kläder för skänkning ber vi dig alltid ha som tumregel att enbart skänka kläder som du tror någon annan skulle vilja köpa och använda. Detta avser alltså inte kläder som är söndriga, trasiga eller oanvändbara. Innan du skänker dina kläder är det viktigt att du gjort följande: tvättat kläderna du vill skänka, säkerställer att samtliga klädesplagg är rena och torra när du packar ner dem, viker ner klädesplaggen snyggt och prydligt i en kartong eller påse och skänker kläderna på korrekt anvisad plats.
Samtliga second hand-verksamheter kräver att samtliga begagnade klädesplagg som skänks skall tvättas innan de skänks så att den nya ägaren kan ta emot kläder som känns rena och fräscha och är fria från smuts. Genom att du viker ner kläderna du vill skänka istället för att kasta ner dem i oordning, underlättar sorteringsarbete väsentligt när kläderna väl kommer till butiken och desto snabbare kan dina kläder säljas vidare till ny ägare. För att säkerställa att dina skänkta kläder kommer fram till oss bör du alltid följa skänka enligt instruktioner dvs. att enbart kläder skänks i korrekt anvisad container. Vidare bör du heller aldrig lämna dina skänka kläder obevakade utanför en stängd butik.
Hur återvinner man kläder?
Ett material som vanligen hamnar i soppåsen är textil. Faktum är att nästintill 60% av våra nyproducerade kläder hamnar i våra hushållssopor. Att återvinna textil är en otroligt komplex process som kräver stor energiförbrukning samt användning av en stor mängd farliga kemikalier och dyrbart vatten. Det forskas aktivt för att framställa en mer hållbar lösning för textilåtervinning då det i dagsläget kräver hantering av miljöförstörande kemikalier och farliga utsläpp. Det smartaste vi kan göra vår natur är att istället för att kasta dina nyproducerade klädesplagg för återvinning, bidra till en mer hållbar och cirkulär konsumtion genom att sälja vidare, ge bort eller donera dina gamla kläder.
Allting som går att använda igen, ska användas igen. Faktum är att i princip i nio av tio fall hade kunnat samtliga klädesplagg som slängs hade kunnat återanvändas istället för att återvinnas. På så sätt bidrar vi till en cirkulär klädkonsumtion och förlänger livslängden på redan producerade klädesplagg vilket i sin tur minskar klädkonsumtionens klimat- och miljöpåverkan. Innan du funderar på att kasta dina kläder i soporna nästa gång så fundera på följande – värna om kläderna du har, laga och sy om det behövs, donera till second hand eller sälj vidare. Läs mer om klädåtervinning här.
Var återvinner man kläder?
Ibland går det helt enkelt inte att komma runt det faktum att vi då och då måste kasta kläder. Söndriga kläder som måste kasseras ska sorteras på en återvinningscentral, dvs inte kastas i dina vanliga hushållssopor. Beroende på vilken kommun du bor i kan hanteringen av kläder och textil variera. För att säkerställa att allt sker i enlighet med kommunens riktlinjer bör du kika på din kommuns hemsida med information om textil avfallshantering. Läs mer om var du återvinner kläder här.
Vilka är de bästa second hand butikerna online?
Det finns massvis av superbra second hand butiker på nätet där vi kan shoppa unika, trendiga och miljövänliga klädesplagg från. Men de second hand butiker som vi anser vara de absolut bästa och där du kan shoppa mest unika fynd är är följande: Secondhand.se, Sellpy, Usedby, Vestiaire Collective, Vinokilo Tradera, Affordable Luxurys och Yaytrade. I samtliga butiker kan du fynda allt från billiga, unika, vintage klädesplagg till prisvärda begagnade high fashion klädesplagg och accessoarer. Här hittar du de bästa second hand butikerna online.
Hur lyckas man med att handla second hand?
Det är såklart alltid allra bäst att välja second hand när man ska köpa kläder men även om det är just begagnat och återanvänt så är det ändå inte bra att överkonsumera. Det kan vara lätt att handla bara för att det är billigt eller billigare jämfört med att köpa helt nytt men är det egentligen någon som man behöver?
Det finns många tips och tricks till att lyckas med att handla second hand på ett bra sätt. Sammanfattningsvis så behöver man ta reda på vart man ska göra sina inköp. Om det är i en fysisk butik eller om det ska ske via second hand-butiker på nätet så som till exempel Sellpy. Det gäller att ha tålamod då det speciella med second hand är att det inte finns hundra likadana plagg i olika storlekar utan att man då hittar enstaka och unika plagg.
Man behöver ta reda på vad det är för något som man är ute efter och även vad det är som man inte är ute efter för att påminna sig under tiden. Att skriva lista och planera är a och o för att lyckas med sin secondhand-shopping och besöker man en fysisk second hand-butik så brukar de oftast organisera upp kläderna efter färg. Det är då lättare genom att hålla sig till en färg i taget. Annars för att lyckas så ska man inte vara rädd att prova plagg även om de inte är i rätt storlek. Det kan vara ett vintageplagg och då storlekarnas mått har ändrats med tiden så kan det mycket väl vara så att det egentligen passar.
Hur kan man styla om sina second hand-kläder?
Att handla på second hand är något av det bästa man kan göra för både miljön och sin plånbok men det är även något av det bästa vad gäller sin garderob och personliga stil. Sannolikheten att någon annan har en likadan tröja från H&M som man själv har är stor och det är därför inget speciellt eller originellt med det. Men om man istället väljer att handla på från second hand-butiker, loppisar eller från säljtrådar på till exempel Facebook så finns det större chans att man i stället bär kläder som inte är så vanliga samtidigt som man gör planeten en tjänst.
Det är kul att med hjälp av lite fantasi och kreativitet kunna använda ett plagg på ett visst sätt, att göra om och styla. Second hand-plagg ska man inte låta bli att köpa bara för att det kanske råkar finnas ett litet hål i en jeansficka utan att man har möjlighet att styla och göra om ett par jeans genom att till exempel brodera små färgglada blommor över hålet och vips så är jeansen som nya.
Man ska inte vara orolig eller känna att det inte är något för en för att man aldrig tidigare i sitt liv har broderat något utan att då DIY och att handla hållbart tillsammans med vårt behov och intresse att uttrycka oss och visa vem vi är genom kläderna som vi bär, så finns det mängder av tutorials på hur man kan dekorera, sy och fixa till sina kläder och accessoarer. Här har vi listat tio sätt på hur man kan styla sina second hand-fynd.
Hur kan man undvika att köpa fast fashion?
Vi är väldigt medvetna idag om hur pass mycket produktionen av fast fashion, det vill säga nyproducerade och fabriksskapade kläder påverkar miljön på ett negativt sätt. Inte bara att det påverkar vår jord men även att de arbetare som skapar dessa plagg ofta har minimilöner och dåliga villkor. Trots vetskapen om detta så väljer vi oftast att blunda för det och köpa på oss nya kläder från till exempel H&M, Asos, NA-KD med flera.
Men hur kommer det sig att vi har det suget? Varför är det så viktigt för oss att hela tiden konsumera nya kläder? Svaret är ganska enkelt egentligen. Vi vill uttrycka oss via våra kläder och visa status samtidigt som vi vill må bra. Att göra köp höjer våra serotoninnivåer och får oss att må bra men vi kan fortsätta att göra det utan att fortsätta påverka miljön och med det även hjälpa våra stackars plånböcker.
Vi påminns dagligen, hela tiden och överallt om att det finns nya kläder och produkter att köpa och även om vi inte kan blockera allt ute så finns det knep till att ta över kontrollen över vad man tillåter påverka en. Utöver det så har man säkert precis de kläderna som man behöver hemma, kläder som hänger längst in i garderoben som man helt enkelt inte sett och därmed glömt bort och vips så har man helt plötsligt ett “nytt” plagg i sin ägo. Skulle det sedan vara så att det ändå saknas något så är det då som second hand och vintage blir vårt förstahandsval. Här har vi fördjupat oss i hur man undviker att köpa fast fashion.
Vilket är det bästa sättet att ta hand om mina kläder?
Miljöpåverkan upphör inte efter ett plagg har blivit köpt. Det fortsätter efteråt vid val om hur du väljer att ta hand om dina kläder. Olika material kräver olika sorters vårdnad och tillvägagångssätt för att ge dem bästa och längsta möjliga hållbarhet. Det mest optimala är att göra detta i kombination med miljötänk. På så sätt är du mer skonsam mot miljön och dig själv, under tiden du tar hand om dina kläder.
Det finns många tips på hur du kan vara miljösmart och ta hand om dina kläder på bästa sätt. Så att de kan behålla sin ursprungsform, färg och kvalitet. Detta för att undvika det slit och släng-samhälle som vi lever i just nu. Mycket kläder slängs idag på grund av att de har tappat sina idealattribut. Dessa kläderna kan fortfarande upplevas som tilltalande för någon annan. För att undvika att slänga klädesplagg eller ge bort dem, bör de användas så länge som möjligt genom att ta hand om dem. Allt grundar sig i hur du tvättar, hur ofta du tvättar, vilka medel du använder eller inte använder. Ja man kan vrida och vända på hela tvätt situationen så att du kan anpassa den efter dina kläders behov. Här kommer sju stycken händiga och lätta tips:
Hur du vårdar dina kläder bäst för ett långt liv i garderoben.
Hur det bäst anpassas till tvättningen och samtidigt vara skonsamt mot dig själv.
Vad innebär olika material för miljön?
Genom tiderna har man tagit fram olika sorters fibrer med varierande tillverkningsprocesser. Idag utgör det ett brett sortimentet bland material och kläder. Med olika material kan man formge och skapa olika utseenden till kläder som gör de unika, och därmed tilltalande att köpa. Det stora urvalet av material tillför är en rad olika utmärkande egenskaper. Egenskaper som kvaliteter, funktioner, färger, texturer, tålighet med mera, som kan komma att vara avgörande för ditt val av plagg.
Det som många idag kanske inte tänker på är att de har olika slags miljöpåverkan och i olika grad. Genom att vara kritisk till vad materielinnehållet säger om kläderna kan du undvika oändliga blandningar av fibrer. Man bör välja bort de mest kemikaliska samt vattenkrävande för att ta det mest miljövänliga alternativet. En annan aspekt att ta till är hur lätt ett material slits; kräver det tvättning för att bli rent, är det slittåligt, är det miljömärkt? Om det kräver tvättningar för att bli rent, försök undvika vissa material som vid tvättning släpper ifrån sig tusentals mikroplaster. Dessa hamnar till slut i våra hav och äts av djuren som lever där. Du kan även hålla utkik efter miljömärkta plagg som betyder att de tillverkats under bättre omständigheter och inte påfrestat miljön lika mycket. Lär dig mer om vilka fibrer och material de finns, hur de påverkar dig och miljön.
När började vi handla kläder hållbart?
Second hand marknaden har funnits sedan medeltiden. Uppkomsten av second hand kläder var på grund av att kläder var sällsynta och dyra att tillverka. Mellan medeltiden och renässansen var kläderna skräddarsydda för att passa varje individ. Man behövde stora resurser och arbetskraft för att tillverka en plagg. På grund av dessa anledningar använde man sina kläder tills de inte längre passade. Sedan gav man bort kläderna vidare till sina barn. Rika adelsmän kunde ge bort sina slitna skjortor till deras tjänare som en betalning för deras tjänster. Tjänarna kunde i sin tur åka bort till närliggande byar för att sälja kläderna till fattiga bönder.
När industrialiseringen kom på 1800-talet blev second hand kläder mindre populär. Industrialiseringen ledde till att man kunde massproducera kläderna. Vilket ledde till att man inte längre behövde lika mycket resurser och arbetskraft för att tillverka kläder. Därmed blev kläderna också billigare och fler hade råd att förnya deras garderob.
Vändningen för second hand branschen kom efter andra världskriget då fler börja förstå sig på miljöeffekter som modebranschen orsakar. Fler människor börjar handla second hand kläder igen och man gör det numera inte bara för att det är billigt utan att man står för en ideologi om hållbarhet och miljö. Mer kring historia om second hand kläder hitta du här!
Vilka är de vanligaste fördomarna om second hand kläder?
Även om det har blivit allt mer populärt att handla second hand så finns det fortfarande målgrupper som man har svårt att nå. De målgrupperna har en felaktig bild av second hand kläder. De behöver därför en utbildande för att bli av med rädsla och vanliga fördomar. Fördomarna om second hand kläder är en stor anledning till varför vissa människor väljer att köpa nya kläder i fast fashion butik istället för second hand. Nedan lista vi de vanligaste fördomarna mot second hand kläder.
- Second hand kläder är smutsiga
- Second hand butiker är stökiga och det gör det svårt att hitta det man vill ha
- Det är pinsamt och låg status att bära och köpa second hand kläder
- Det luktar illa i second hand butiker
- Kläderna är av dåligt kvalitet
Fördomarna mot second hand kläder har funnits lika länge som själva branschen. Detta är en gemensam utmaning för hela branschen att övervinna. Synen på second hand kläder sitter djupt i ryggmärgen på många människor. Många förknippar fortfarande second hand kläder med fattigdom och att det är något man köper för man inte har råd med något annat. Man tänker att gamla kläderna är något som man skänker till fattiga länder i Afrika och Asien. Problematiken med människor som har dessa bilder av second kläder är att de även förmedla deras syn vidare till andra människor. Därför är det viktigt för second hand branschen att utbilda folket så att alla förstår vad syftet är och vad second hand kläder representerar. Läs mer om fördomar här!