Hur uppstår ålderstecken och hur kan vi motverka dem?

Hur motverkar man ålderstecken

Genom vår livstid får vår hy utså en mängd olika saker; solens UV-strålar, hårda väderförhållanden och dåliga vanor, och med åren kommer ålderstecken börja dyka upp med jämnare mellanrum. Orsakerna till dessa kan vara allt ifrån vår livsstil till våra gener, men de kan delas upp i inre och yttre faktorer. Inre faktorer är sådant som vi själva inte kan påverka då det är kroppens naturliga sätt att reagera på åldrande. Däremot kan vi vårda huden för att mildra de fysiska förändringarna som vår hud genomgår. Yttre faktorer är de som vi faktiskt kan påverka genom hela livet – kost, livsstil, hur vi behandlar vår hud och vad vi utsätter den för. Läs vidare för att få reda på hur huden åldras och vad du kan göra för att motverka tidiga ålderstecken.

Ålderstecken – Inre faktorer

inre faktorer som kan påverka huden

En ung, frisk hud har en stark och motståndskraftig överhud som skyddar mot externa hot, t.ex. bakterier och föroreningar i luften. Som unga har vi även rikligt med essentiella ämnen i huden så som kollagen, elastin och hyalyronsyra. Dessa ämnen, tillsammans med en hög östrogennivå, är alla komponenter som ger vår hud sin elasticitet, spänst och håller den återfuktad. När vi blir äldre producerar vår kropp mindre av dessa ämnena, vilket gör den mer känslig för yttre hot. Eftersom huden inte längre får tillgång till samma mängd av de nödvändiga ämnena tar det längre tid för den att återhämta sig samt reparera skador. På grund av detta börjar rynkor, fina linjer och förändringar i hudtonen att synas tydligare.

När vi blir äldre minskar produceringen av essentiella ämnen i huden
När vi blir äldre minskar produceringen av kollagen, hyaluronsyra och elastin vilket orsakar rynkor i huden.

Man brukar säga att rosiga kinder är ett typiskt kännetecken på ung och fräsch hud. Detta får vi tack vare en frisk blodcirkulation som tillför näringsämnen och syre i huden. När vi blir äldre försämras blodtillförseln till huden vilket leder till att den rosiga färgen i hyn mattas av.

En annan faktor som vi inte kan påverka är vårt ursprung. I regel är ljusa, känsliga hudtyper mer mottagliga för tidiga ålderstecken än hud med en mörkare hudton.

Ålderstecken – Yttre faktorer

Yttre faktorer som påverkar vår hud

De yttre faktorerna är sånt som vi ska tänka på genom hela livet. Upprepande exponering i för stor mängd av sol och föroreningar kan komma att skada huden i längden. Detta gör att ålderstecken syns tidigare. Detsamma gäller rökning som försämrar blodcirkulationen samt en obalanserad kost. Tänk på att fylla din kost med mat som är rik på antioxidanter, bra fetter och mycket vatten. Experter rekommenderar att dricka minst åtta glas vatten om dagen då det hjälper huden att hålla sig återfuktad och spänstig.

Sist men inte minst – ta hand om dig själv, både på insidan och utsidan! Precis som det är viktigt att välja snälla hudvårdsprodukter utan skadliga ingredienser, är det precis lika viktigt att ge sig själv tid för återhämtning. Om vi stressar igenom livet och aldrig tar en paus kommer detta att sätta spår i din hy med åldern. Tänk på detta och börja vårda din insida i god tid, precis som du vårdar din utsida varje dag.

Hudförändringar som kommer med åldern

Dessa är de allra vanligaste indikationerna på att vår hud har börjat åldras;

 • Huden upplevs mer slapp och inte lika spänstig som förr, rynkor bildas. Detta beror på att mängden elastin i huden minskar.
 • Huden känns tunnare och blodkärl syns tydligare eftersom överhuden blir tunnare.
 • Lyster i huden avtar, men detta behöver inte betyda att det försvinner. Läs mer om hur du uppnår maxad lyster i inlägget ”3 steg till hud med maxad lyster”.
 • Huden blir ömtåligare och mer känslig för externa hot då de två översta hudlagerna pressas samman.
 • Huden blir torrare och är i större behov av riklig återfuktning.
 • Om du inte har varit noga med skolskyddsfaktorn kan solens uv-strålar orsaka pigmentförändringar i huden.

Hur motverkar jag ålderstecken?

När vår hud åldras är det viktigt att fylla på med de näringsämnen som vi inte längre är lika rika på, både för att förebygga och motverka ålderstecken. Detta kan du göra genom att köpa hudvårdsprodukter som innehåller bland annat följande ingredienser;

 • Hyaluronsyra – Ett ämne som förhindrar fuktförlust och binder vätska i huden. Det finns redan naturligt i vår kropp men precis som med många andra ämnen tillverkas hyaluronsyra i en mindre mängd när vi blir äldre.
 • Ceramider – Ceramider fungerar likadant som hyaluronsyra men är även bra på att binda lipider (fetter) som redan finns naturligt i huden. Genom att applicera ceramider låser vi in fukt samt reparerar fina linjer och mindre rynkor.
 • Vitamin C – Det är sedan länge känt att vitamin C tacklar ålderstecken med sina antioxidanter. Det är dock speciellt effektivt för att hjälpa till med kollagen-producering samt förhindrar pigmentförändringar.
 • Coenzym Q10 – Detta är ännu ett ämne som redan finns naturligt i vår kropp. Q10 är ett protein i vår kropp som hjälper till att hålla huden fyllig, mjuk och rynkfri.

Utöver detta ska vi såklart vara noga med att ta hand om vår hy innan vi börjar se ålderstecken. Var noga med att alltid skydda dig mot solen och använd gärna dagkrämer med spf för att skydda huden. Vi exponeras för UV-strålar även på de dagarna som kan upplevas som molniga.

Tips! Rosenvatten är en mångsidig anti aging-produkt

Rosenvatten – en mångsidig anti-aging produkt

Ovanstående ingredienser har på senare tid slagit igenom stort i hudvårdsbranschen, men vi skulle vilja spola tillbaka till tiden då allt var lite enklare. Sedan urminnestider har rosenvatten varit en källa till skönhet. Det sägs bland annat att Cleopatra använde sig utav rosenvatten i sina skönhetsritualer och att detta främjade hennes gudomliga skönhet – och vem skulle inte ta skönhetsråd från en av de vackraste kvinnorna i vår historia?

Oavsett om Cleopatra faktiskt använde rosenvatten eller inte, så har det fortfarande otroligt många egenskaper – både skönhets- och hälsomässiga. Rosenvatten är en känd ingrediens som används i skönhets- och hudvårdsprodukter världen över, men det går även att köpa produkten i ren form.

Anledningen till att rosenvatten fungerar så bra mot ålderstecken är för att det är fullproppat med antioxidanter och vitaminer som tillsammans verkar för att hålla huden ung. Några av de viktigaste vitaminerna inom hudvård är vitamin A, B,C, D och E – rosenvatten innehåller alla fyra.

Rosenvattnets vitaminer

 • Vitamin A – Reducerar enzymer som i för stor mängd kan skapa pigmentförändringar samt stödjer hudens struktur genom att boosta kollagen- och elastinproduktionen. Utöver detta kan vitamin A behandla acne, fet hud och ärr.
 • Vitamin B3 – Är den magiska nyckeln till förstorade porer. Vitamin B3 har en återfuktande och uppljusande effekt som ökar produceringen av cermid i huden. Detta underlättar för huden att behålla fukt samt gör den mer tålig.
 • Vitamin C – Som nämnt är vitamin C en känd ingrediens i anti-aging produkter då den ökar kollagen-produceringen och samt förhindrar pigementförändringar. Vitamin C motverkar även rynkor och slapp hy samt skyddar mot föroreningar.
 • Vitamin D – Detta vitaminet ger rosenvattnet sina antiinflammatoriska egenskaper och läker enkelt eksem och acne. D-vitamin är även en stark antioxidant, vilket innebär att den har åldersförebyggande egenskaper.
 • Vitamin E – Även vitamin E ökar kollagen-produceringen och kan mildra rynkor och fina linjer i hyn. Det är även mycket återfuktande samt har läkande egenskaper.

Tack vare sin mångsidighet passar produkten de flesta hudtyper, allt ifrån oljig till extremt torr hy. Det går att involvera rosenvatten i sin hudvårdsrutin för att upprätthålla en regelbunden användning. Man kan också förvara det i en sprayflaska som man sprayar ansiktet med några gånger om dagen för ett snabbt och enkelt sätt att ge huden en fukt-boost. Som sagt, rosenvattnets användningsområden är nästintill oändliga och om du vill investera i en multifunktionell produkt som motverkar ålderstecken rekommenderar vi den starkt!

Om du vill läsa mer om rosenvatten och dess egenskaper kan du klicka här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − femton =