Allt du behöver veta om rosenvatten!

Allt du behöver veta om rosenvatten

Rosenvatten är ett ljuvligt doftande blomvatten gjort på rosenblad från Rosa Demascena. Dess användningsområden är (nästan) oändliga och det kan brukas som allt ifrån skönhetsprodukt till ingrediens i matlagning och drinkar samt som ett naturligt botemedel mot nedstämdhet och huvudvärk. Rosenvatten har använts i mellanöstern sedan urminnes tider och är idag en känd ingrediens i skönhetsprodukter och parfym världen över. Rosenvatten är vår absoluta favoritprodukt och i detta inlägget har vi samlat allt du någonsin kommer behöva veta om den! Läs vidare för att lära dig mer om rosenvattnets olika användningsområden.

På denna sidan

Vad är rosenvatten?

Ett enkelt sätt att beskriva rosenvatten är precis som det låter; en vätska kombinerat av rosor och vatten. Hackade kronblad från rosor kokas upp i vatten. När blandningen kokar bildas en olja i ångorna som är väldigt koncentrerad. När du provar att göra rosenvatten på egen hand hemma kommer du att märka att det bildas väldigt lite olja. Det krävs nämligen ungefär 2000 rosor för att endast tillverka ett gram rosenolja! Det som räknas som rosenvatten är alltså vätskan efter att rosenbladen har silats bort. Rosenvatten är egentligen en samprodukt som blir till när rosenoljan framställs. Oljan är mer eftertraktad och de dyra dropparna används som ingrediens i bland annat parfym.

Vad kan rosenvatten användas till?

Som sagt kan rosenvatten användas till en hel mängd olika saker och har lika många fördelaktiga egenskaper som gynnar vår kropp både psykiskt och fysiskt. Faktum är att kvinnor i Mellanöstern har använt rosenvatten i skönhetssyfte ända sedan medeltiden, och det sägs även att Cleopatra använde produkten i sina skönhetsritualer. Rosenvatten har alltså hängt med i utvecklingen under en väldigt lång tid! Nedan har vi listat våra favoritegenskaper hos rosenvatten.

Balanserar hudens PH-värde

Om du har för vana att tvätta ditt ansikte med vatten utan att applicera en toner eller ansiktsvatten efteråt kan din huds pH-värde hamna i obalans. Detta beror på att vattnets PH-värde ligger på 7 medans en frisk huds PH-värde normalt ligger mellan 4.5–5.75. När vi tvättar oss med vatten så rubbar vi hudens naturliga PH-värde och om vi inte använder ett balanserande ansiktsvatten efteråt hamnar huden i obalans. Då kan symptom så som torr och inflammerad hy, acne, eksem eller tidiga ålderstecken dyka upp. Om du känner igen något av symptomen bör du se över din hudvårdsrutin och implementera en ph-balanserande produkt i den, det behöver inte vara svårt!

Rosenvatten passar perfekt för detta jobbet då dess naturliga PH-värde ligger på 5.5, det räcker med att spraya produkten i ansiktet efter rengöring. Du kan också applicera produkten med en bomullspad. Eftersom rosenvattnets pH-värde som sagt är lägre än vattnets, så hjälper vi huden att bli sur igen. Om du vill lära dig mer om hudens PH-värde och rosenvattens påverkan på det kan du läsa om det i inlägget ”Hudens PH-värde – vad är det och hur balanserar man det?”.

Rosenvatten kan balansera hudens PH-värde.

Motverkar och förebygger ålderstecken

Rosenvatten kan motverka ålderstecken.

Ålderstecken är i de flesta fall oundvikliga, de kommer naturligt med åldern och går inte att förhindra. Vi kan däremot bromsa och förebygga ålderstecken genom att ta hand om vårt inre och yttre genom hela livet, och det gäller att börja i tid!

Vi kan dela upp det som påverkar vår huds åldrande i två kategorier – inre och yttre faktorer. De inre faktorerna som påverkar kvalitén på vår hy är mängden av olika essentiella ämnen som produceras i vår kropp, t.ex. kollagen, elastin och hyaluronsyra. Produktionen av dessa ämnena blir mindre med åren och detta är inget vi kan styra över. Däremot kan vi mildra och förebygga ålderstecken så länge som möjligt genom att ta hand om vår hy. De yttre faktorerna är allt som kommer utifrån så som bakterier, orenheter, vår livsstil och hur vi äter.

Rosenvatten har länge varit en känd ingrediens i ett flertal anti-aging krämer, men den fungerar precis lika bra, om inte bättre, i sin naturliga form. Det som ger rosenvatten sina föryngrande egenskaper är dess antioxidanter samt vitaminerna som det innehåller (A,B3, C, D & E). De sätter fart på kollagen-produceringen, stödjer hudens struktur, reducerar enzymer som kan skapa pigmentförändringar samt återfuktar. Om du vill veta mer om rosenvattens olika vitaminer så kika in på detta inlägget. Här berättar vi ytterligare lite mer om ålderstecken och hur man motverkar dem samt varför rosenvatten fungerar så som anti aging-produkt.

Låser in fukt och förhindrar torr hy

Visste du att rosenvatten även gör underverk för torr hud? Under de kallare månaderna sjunker både temperaturen och luftfuktigheten vilket kan bidra till att vår hud blir uttorkad. Även under sommaren kan vi upptäcka att vår hud känns torr på grund av solens varma strålar. Andra faktorer som ålder, att huden utsätts för vatten samt vitaminbrist kan ha negativ påverkan på vår hud. Om du känner att din hud är torr och fnasig är det alltså en bra idé att vända dig till rosenvatten för hjälp.

Denna mirakelprodukt har återfuktande egenskaper som vår hud älskar. Du kan applicera rosenvatten i ditt bad eller spraya det på både ansikte och kropp när som helst under dagen. Det får ännu fler positiva effekter om du även smörjer in dig med en fet kräm efteråt. Rosenvatten hjälper nämligen huden att ”öppna” upp sig vilket leder till att oljor och krämer kan tränga djupare in. Om du är ute efter en återfuktade hudkräm att applicera efter ditt rosenvatten kan vi rekommendera dig att läsa detta inlägg. Här får du tips på vilka ämnen du bör titta efter när du ska köpa ny återfuktande hudkräm samt symtom och behandling av torr hud.

Lugnar inflammerad och irriterad hy

Rosenvatten har en lugnande effekt på huden och kan med fördel användas för dig som lider av akne, irriterad hy, oren hy eller om du har tendenser till en lätt rodnad i huden. Applicera de angripna områdena med en bomullstuss och äkta, rent rosenvatten. Det lindrar klåda samt gör röda områden mindre synliga. Till skillnad från andra produkter som sägs rengöra huden har rent rosenvatten ingen tillsatt alkohol som torkar ut huden. Alkohol i t.ex. en toner har en tillfällig effekt som gör att problemområdet torkar ut, dock har man bara stillat problemet tillfälligt då det inte har någon läkande effekt på längre sikt. Rosenvatten däremot vårdar och hjälper huden att motverka orenheter som skapar finnar. Det är en perfekt produkt för dig som vill undvika skönhetsprodukter med starka preparat och högt alkoholinnehåll, parfym och vatten.

Rosenvatten som vi använder i skönhetssyfte bör ej likställas med rent rosenvatten, då det är mycket billigare att framställa än äkta rosenvatten. Rosenvatten fungerar som en produkt som lindrar och lugnar ytliga besvär i huden och har visat sig vara mycket effektiv för detta. Dessutom har den en ljuvlig doft som har en uppfriskade effekt. Kortfattat kan man säga att rosenvatten fungerar för dig som vill hålla din hud ren från orenheter, lugna lätt rodnad, återfukta uttorkad hud,  kyla ner mindre brännsår samt ta bort hudförändringar som uppstått från ett mindre skärsår. Den påskyndar även läkningsprocessen för mindre skråmor och sprickor i huden då den har en antiseptisk och antiinflammatorisk förmåga. Vi vill dock tillägga att precis som med andra naturliga skönhetsprodukter är rosenvatten ingen mirakelkur eller quickfix för svåra hudåkommor. För dessa bör du alltid söka professionell vård.

Dessa fyra egenskaperna är bara några exempel på vad rosenvatten kan göra för vårt inre och yttre. Utöver dessa kan rosenvatten även:

Hur använder man rosenvatten?

Om du känner dig manad att prova rosenvatten kan du göra det på fyra sätt – genom att använda det i din smink- eller hudvårdsrutin, dricka det eller till och med använda det i din matlagning. Innan vi avslutar vill vi gå igenom de olika sätten du kan använda rosenvatten på så att du får ut maximal effekt av produkten.

I din hudvårdsrutin

Använd rosenvatten i din hudvårdsrutin

Du kan använda rosenvatten på ett flertal olika sätt i din hudvårdsrutin och produkten kan användas på alla olika hudtyper. Såhär kan du implementera rosenvatten i din hudvårdsrutin:

 • Ansiktsmist – Om du snabbt vill ta del av rosenvattnets alla fördelaktiga egenskaper rekommenderar vi att du använder det som en mist i ansiktet. Du kan göra eget rosenvatten och förvara i en sprayflaska eller köpa färdigt som är avsett för ansiktet. Ett tips är att alltid ha en flaska i handväskan eller på skrivbordet för att enkelt kunna återfukta ansiktet vid behov under dagen. Förutom att rosenvatten återfuktar huden kan det även ge dig fin lyster i ansiktet!
 • Rosenvatten som toner – Vill du ha en jämn hy utan orenheter? Hade du velat ha mindre porer? Det vill vi! Du kan lägga till detta steg i din hudvårdsrutin som ett komplement till din rengöring. Applicera rosenvatten på en bomullstuss och svep över ansiktet. Det är optimalt att avsluta med en återfuktande ansiktskräm för att kapsla in fukten.
 • Sminkborttagning – Du kan även använda rosenvatten som sminkborttagning. Detta gör du genom att kombinera vätskan med kokosolja och applicera det på en bomullsrondell. Svep över ansiktet tills du har fått bort allt smink och har uppnått önskat resultat.
 • I din ansiktsmask – Rosenvatten är, som tidigare nämnt, vårdande och återfuktande, påskyndar cellförnyelsen och stärker din hud. I kombination med andra ingredienser kan du få ytterligare positiva effekter på din hy. Beroende på vad du kombinerar rosenvatten med kan du få olika resultat på din hy. Prova att göra din egen ansiktsmask utifrån dina behov. Har du problem med akne eller vill du bara tillföra mer fukt till huden? Se våra recept och läs mer i inlägget: ”Rosenvatten – varför du bör använda det i ansiktet och hur”
Tips! Blanda ner droppar av rosenvatten i din dag eller nattkräm för maximal återfuktning

Om du vill få ut ännu mer av ditt rosenvatten kan du även blanda ner ett par droppar i din dag- eller nattkräm för maximalt återfuktande och lyster. Saknar din hy det där efterlängtade glowet som alla konstant pratar om? Kolla in artikeln ”3 steg till hud med maxad lyster!” för att lära dig grundpelarna till en hy som verkligen skiner.

Som en återkommande produkt i din makeup-rutin

Genom att använda rosenvatten i din makeup får du ett fantastisk glow och en makeup som håller sig fräsch hela dagen. Med hjälp av rosenvatten kan du jobba upp en naturlig bas som inte ser kakig ut eller lägger sig i fina linjer i ansiktet. Att använda rosenvatten mellan varje moment när du bygger upp din foundation-bas gör att du får ett mer hållbart resultat samtidigt som din hud andas. Lär dig mer om hur du undviker en kakig makeup här.

8 steg till en hållbar, glowig bas med rosenvatten

8 steg till glowig makeup med rosenvatten

Steg 1: Rengör – Det är viktigt att först rengöra ansiktet för att få bort orenheter samt få en frisk och ren hud innan du börjar lägga makeup. Vi rekommenderar att rengöra med micellärt vatten. Detta är ett ansiktsvatten som innehåller små micellära partiklar som drar åt sig smuts och rengör på djupet.

Steg 2: Återfukta & preppa – I steg två applicerar du en fuktgivande ansiktskräm och följer upp med en primer ovanpå. Nu har vi lagt en ansiktskräm för fukt och en primer för att ge lyster.

Steg 3: Rosenvatten – Innan du fortsätter till foundation-steget så applicerar du några sprut med rosenvatten i ansiktet för att grunda inför makeupen. Rosenvatten gör att sminket håller sig på plats som en setting spray och ser till att huden är rejält återfuktad och kan ”andas” under makeupen.

Steg 4: Foundation – Applicera foundation med en oval foundation borste så att du kommer åt under ögon, runt näsan och munnen. Var noga så att du får ett jämnt resultat som ligger nära ton i ton med din naturliga färg i ansikte, hals och öron.

Steg 5: Rosenvatten, igen – Ännu ett sprut med rosenvatten ser till att din foundation får ytterligare fukt.

Steg 6: Contour – Nu är det dags för en lätt countouring i ansiktet med hjälp av Touche Eclait från Yves Saint Laurent. Markera ut näsryggen, kindbenen, högsta punkten under brynen, amorbågarna och under ögonen. Sudda sedan försiktigt med rena fingrar så att produkten smälter in i huden och skapar en highlight-effekt på de utmärkta områdena.

Steg 7: Sätt makeupen – Svep lätt med en puderborste över t-zonen som vi vill hålla glansfria, för bästa resultat använd transparent löspuder.

Steg 8: Rosenvatten en sista gång – Avsluta din perfekta bas med att spraya rosenvatten över hela ansiktet. Vänta några sekunder och ta sedan en buffer-borste och jobba samman foundation med puder och rosenvatten.

Done! Nu har du skapat en hållbar makeup med lyster som kommer hålla hela dagen, allt med hjälp av rosenvatten.

Tips! Använd rosenvatten för att återfukta och ge lyster till hyn hela dagen.

Du kan använda rosenvatten under hela dagen för att fräscha upp din makeup och ge huden ny lyster, och sen luktar den ljuvligt också. Ha med dig en flaska rosenvatten i väskan så att du kan återfukta huden med jämna mellanrum. Detta är perfekt för dig som sitter framför datorn och lätt får en trött hud, eller om du ska på en lång flygtur, hänga på stranden, yoga eller ska på fest. Rosenvatten passar i alla tillfällen!

Om du vill lära dig allt om hur du får en glowing makeup med hjälp av rosenvatten föreslår vi att du kikar in på vårt inlägg ”Glow eller lyster, och hur får man till en glowing Makeup?”.

I ditt morgonte eller i din fredagsdrink

Den lystern du kan få av att applicera rosenvatten på huden är något du också kan dricka dig till! Visste du att du även kan ta del av rosenvattnets alla goda egenskaper genom att dricka det? Förutom att det luktar gott och har en fräsch, blommig smak finns det flera nyttiga hälsoeffekter också. Det återfuktar till exempel huden inifrån och ut och innehåller massor av vitaminer och antioxidanter som kroppen behöver och mår bra av. Att dricka rosenvatten kan även göra underverk för problemhy då det sägs lindra aknebesvär och minska risken för finnar. Som du läste tidigare motverkar rosenvatten även ålderstecken och detta kan du dra nytta av även genom att dricka det. Vill du läsa mer om rosenvatten och anti-aging kan du klicka dig vidare här.

Att dricka rosenvatten har många fördelar för ditt yttre men det gör även gott för insidan. Rosenvatten sägs ha en positiv effekt på vår psykiska hälsa. Det fungerar lugnande och kan också lindra stress och nedstämdhet. Dessutom sägs rosenvatten göra dig på bättre humör. Det tackar vi inte nej till! Notera att du alltid bör söka professionell hjälp om du mår dåligt. 

Din fysiska hälsa kan också dra flera fördelar av att dricka rosenvatten. Det hjälper dig med matsmältningen och om du har upplåst mage. Denna superdryck kan även lindra förkylningar och halsont och kan med fördel drickas varm på vintern. Dess kylande effekt gör dessutom drycken perfekt under de varma sommarmånaderna när du vill svalka dig efter en heldag i solen. Du kan alltså dricka rosenvatten både varmt och kallt. Varför inte i en varm kopp te en måndagsmorgon eller i fredagsdrinken efter jobb? Möjligheterna är oändliga och bara du sätter gränser!

Är du nyfiken på att läsa vidare om fördelarna med att dricka rosenvatten kan du klicka här.

Tips! Vi listar våra favoritdrycker med rosenvatten nedan!

Tips! Om du redan är övertygad om rosenvattens underbara egenskaper och vill prova att dricka det vill vi ge dig våra bästa tips på drycker som innehåller rosenvatten.

Våra 3 favoritdrycker med rosenvatten

Matchalatte med rosenvatten har flera hälsofördelar.

Matchalatte med ros – Just när vi trodde att en trendig dryck inte kunde göras ännu mer trendigare! Denna goda, varma drycken med sin underbara gröna färg graderas upp en nivå när vi tillsätter rosenvatten. De extra antioxidanterna och vitaminerna som rosenvatten ger oss tackar vi inte nej till! Läs mer om den här.

Rosenvattenlemonad har antibakteriella egenskaper och kan drickas av hela familjen.

Rosenvattenlemonad – En lemonad med en twist! Prova på den här busenkla, alkoholfria drinken som tillgodoser hela familjen med massor av vitaminer och antioxidanter. Läs mer om den här.

Gincocktail med rosenvatten kräver endast tre ingredienser och är en perfekt svalkande sommardrink.

Gincocktail med smak av ros – Vår favorit att avnjuta som fredagsdrink! Denna cocktailen innehåller allt av det goda här i livet – gin, rosenvatten såklart och uppfriskande citronjuice! Mer information om vår favoritdrink hittar du här.

Visst låter de här dryckerna med rosenvatten läskande? För en fullständig lista med hela 16 olika varma och kalla drycker med rosenvatten, klicka in här! Lycka till och hoppas det ska smaka!

Rosenvatten i matlagning, efterrätter och bakverk

Rosenvatten går inte bara att dricka, du kan avnjuta det i mat också! Dess distinkta smak används ofta för att sätta prägel på framförallt desserter och bakverk. 

 I Asien och Mellanöstern är rosenvatten en populär ingrediens som har använts sedan urminnes tider. Baklava är ett exempel på ett populärt bakverk som är gjort på bland annat smördeg, hackade nötter och rosenvatten. Lassi är ett annat exempel på efterrätt som har rosenvatten som ingrediens. Det är en yoghurtdrink som har sitt ursprung i Indien. I Västeuropa användes rosenvatten flitigt fram tills vaniljen kom på 1800-talet vilket gjorde att rosenvatten föll i glömska. Här i Skandinavien har det inte riktigt återfått sin popularitet när det kommer till att ha det som ingrediens i matlagning. I nuläget använder vi rosenvatten främst för kosmetiskt bruk.

Sammanfattning – Rosenvatten

Det är ingen tvekan om att rosenvatten har flera olika användningsområden och att det är bra till det mesta, tänk att en enda produkt kan bidra med så mycket positivt i vår vardag. Vi hoppas att du har lärt dig allt du någonsin velat veta om den här fantastiska och multifunktionella produkten, och att du precis som oss vill börja använda den!

 • Rosenvatten är en enkel kombination av vatten och rosenblad, och är en biprodukt från tillverkningen av rosenolja.
 • Rosenvatten fungerar för följande saker;
  • Balanserar hudens pH-värde
  • Motverkar ålderstecken
  • Lugnar inflammerad & irriterad hy
  • Verkar lugnande och får oss att slappna av
  • Underlättar matsmältningen
  • Botar lättare förkylningar och halsont
  • Motverkar håravfall och återfuktar hårbottnen
  • Höjer vårt humör
 • Om du vill använda rosenvatten kan du göra det på fyra olika sätt;
  • I din hudvårdsrutin
  • I din makeup-rutin
  • I ditt morgonte eller i din fredagsdrink
  • I matlagning, efterrätter och bakverk

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + fyra =