Hudens pH-värde – vad är det och hur balanserar man det?

Hudens pH-värde - vad är det och hur balanserar man det?

Många upplever ofta problem med sin hy trots att de håller den ren och underhåller – men visste du att detta kan bero på att hudens pH-värde är rubbat? Om inte vi hjälper huden att hålla pH-värdet balanserat kan våra hudvårdsprodukter förlora sina funktioner. Under vår livstid utsätts huden för flera olika hot, allt ifrån starka kemikalier till luftföroreningar. Dessa är faktorer som påverkar kvalitén på vår hy väldigt mycket och kan skapa orenheter om vi inte har en hudvårdsrutin som innehåller PH-balanserade produkter. En frisk huds pH-värde ligger mellan 4.5 och 5.75 – något surare än ett neutralt pH-värde som ligger runt 7. Men hur vet vi om vår hud är i balans och vad kan vi göra om den inte är det? Det ska vi ta reda på i detta inlägget!

På den här sidan

Vad är pH-värde?

Ja, vad är pH-värde egentligen? Det är inte många som förknippar begreppet med hudvård, men det är faktiskt viktigare för vår hud än vad man kan tro. Förkortningen pH står för ’potential of hydrogens’ (engelska) och är en skala som beskriver hur sur eller basisk en lösning, eller i detta fallet huden, är. Som vi nämnde tidigare har en frisk hud ett pH-värde mellan 4.5 och 5.75, och när huden är i balans så bygger den upp en stark och motståndskraftig s.k. syramantel.

Syramantel, vad är det?

Vad är syramantel

Vår hud består huvudsakligen av tre lager – överhud, läderhud och underhud. Dessa i sin tur består utav ett flertal ännu tunnare lager. Det översta lagret i överhuden kallas för syramantel. Syramanteln arbetar aktivt för att skydda hudens yta och inre lager från externa hot så som bakterier och virus. Det är även den som hjälper oss att motstå giftiga utsläpp i luften samt förhindrar fuktförlust i hyn. Syramanteln består av hudens naturliga oljor, svett och döda hudceller. Tillsammans bildar de en tunn yta som hindrar skadliga ämnen från att tränga in i och skada huden. Om hudens pH-värde skulle rubbas och stiga över 7, förlorar syramanteln sin skyddande effekt och vår hy hamnar i obalans.

Symptom på hy i obalans

Värdena på pH-skalan sträcker sig från 0 till 14, där 0 är det syrligaste och 14 är det mest basiska. För att sätta skalan i kontext är det lättaste att tänka sig att t.ex. citronjuice är längst till vänster på skalan eftersom det är en sur lösning. Som sagt så ligger en frisk huds pH-värde någonstans mellan 4.5 och 5.75 på skalan, vilket alltså innebär att det är något mer basiskt än citronjuice men fortfarande på den syrliga sidan av pH-skalan. Om hudens pH-värde är i obalans märks det ofta väldigt tydligt. Var uppmärksam om acne plötsligt uppstår eller om du får torra fläckar – det kan vara ett tecken på att din hud är i obalans! Men, hur vet vi egentligen om pH-värdet är rubbat?

En frisk huds pH-värde ligger mellan 4.5 och 5.75

Håll koll på ovanligt torr eller oljig hy

Ovanligt torr eller ovanligt oljig hy är två väldigt vanliga symptom på att huden är i obalans. Anledningen till detta är för att huden producerar för lite eller för mycket talg. Talg är en naturlig olja som vår hy producerar och utsöndrar för att återfukta och skydda huden. När pH-värdet är för högt, producerar huden inte tillräckligt med talg vilket innebär att vi får plötslig acne, känslig och torr hud. Om pH-värdet är för lågt så överproducerar huden talg och då kan man uppleva att huden känns extra oljig och irriterad samt att finnar dyker upp med jämnare mellanrum.

Följande symptom kan också indikera en obalanserad hud;

 • Tidiga ålderstecken t.ex. rynkor och fina linjer
 • Inflammerad och irriterad hy
 • Akne som uppstår eller blir värre
 • Torr hy
 • Eksem
 • Rosacea
 • Huden upplevs mer känslig
Alla hudtyper är olika och har ett individuellt ph-värde

Alla hudtyper är olika och har ett individuellt pH-värde, för att fastställa just din huds pH-värde bör du besöka en hudterapeut. När du vet exakt vilka som är din huds problemområden så är det lättare att anpassa din hudvårdsrutin efter dem. Om du inte har möjlighet att gå till en expert så prova att observera och lyssna på huden – hur reagerar den på produkterna du använder för tillfället? Om din hud har en naturligt mjuk struktur utan torra fläckar, mår den oftast bra och du kan fortsätta som du gör, heja dig!

Såhär balanserar du hudens pH-värde

Såhär balanserar du din huds ph-värde

Om du märker av ovanstående symptom trots att du tar hand om din hy kan det innebära att du använder fel hudvårdsprodukter eller t.o.m. överanvänder dem. Dermatologer rekommenderar att rengöra ansiktet två gånger om dagen, på så sätt ger vi huden utrymme att återhämta sig. När vi använder kraftfulla produkter med starka ingredienser är det otroligt viktigt att vi följer upp med balanserade produkter för att huden ska kunna behålla fukten från våra krämer. Såhär balanserar du din huds pH-värde;

Använd snälla rengöringsprodukter

Många ansiktsrengöringar är basiska för att få bort överflödig olja från huden, och många ingredienser gör ofta mer skada än nytta. Försök att undvika cleansers som innehåller skadliga ingredienser så som parabener, parfym och syntetiska antioxidanter. Satsa på produkter med naturliga ingredienser som vårdar samtidigt som de rengör.

En pH-balanserande toner är A och O

Eftersom rengöringsprodukterna vi använder för att tvätta bort smink och smuts från vårt ansikte är basiska, är detta det absolut viktigaste steget. Att inkludera en pH-balanserande toner i din hudvårdsrutin är grundläggande för att huden ska hålla sig i balans. Många toners innehåller alkohol, vilket gör att de totalt tappar sitt syfte då alkohol torkar ut huden. Vi rekommenderar återigen naturliga produkter och rosenvatten är vår favorit i denna grenen!

Rosenvatten

Rosenvatten har använts runt om i världen i över 1000 år och kommer ursprungligen från Mellanöstern där det användes i medicinskt och religiöst syfte. Idag används det flitigt världen över och dess egenskaper är flertaliga! Rosenvattnets låga pH-värde på 5.5 gör att den verkar som en naturlig pH-balanserande toner som, förutom att balansera huden, hjälper till att göra rent, lugna samt återfukta huden. Tro oss när vi säger att rosenvatten är ett måste, inte bara i din hudvårdsrutin men i din vardag också. Visste du att man kan dricka rosenvatten?

Genom att införskaffa ett rosenvatten-spray kan du balansera din huds pH-värde samtidigt som du återfuktar och lugnar huden. Du kan antingen spraya det direkt i ansiktet för att fräscha upp hyn under dagen, eller implementera det i din hudvårdsrutin. Då kan du spraya det på en bomullspad som du sedan försiktigt duttar över ansiktet. På så sätt stärker rosenvattnet din syramantel, förhindrar fuktförlust och balanserar pH-värdet.

Utöver nämnda egenskaper kan rosenvatten användas till ett flertal andra olika saker och är nyttigt för kroppen på många sätt. Rosenvatten kan bland annat minska ångest och få oss att slappna av samt sova bättre. Det som är så fantastiskt med produkten är att det kan användas till så himla mycket, läs mer om rosenvatten här!

Rosenvatten fungerar som en naturlig ph-balanserande toner

Återfukta, återfukta, återfukta!

Avslutningsvis vill vi påminna er om att en återfuktad hud är en frisk och glad hud! Glöm aldrig din återfuktande kräm för att hjälpa huden att återhämta sig efter heldagar med hårt väder, luftföroreningar och bakterier. Att ha en återfuktande kräm i sin hudvårdsrutin är ett av de viktigaste stegen för att uppnå en jämn och slät hud, detta är extra viktigt om du har naturligt torr hud. Om du vill veta mer om torr hud så kan du läsa mer om det i inlägget ”Torr hud – varför du får det och hur du blir av med det!”.

Sammanfattning – Hudens PH-värde

 • En frisk huds pH-värde ligger mellan 4.5 och 5.75
 • Det yttersta lagret i huden kallas för syramanteln och den skyddar oss mot bakterier, luftföroreningar och externa hot.
 • Om hudens pH-värde stiger över 7 förlorar syramanteln sin skyddande effekt
 • Symptom på en hy med för högt pH-värde är;
  • Torr hy, eksem, irritation och inflammation, akne och tidiga ålderstecken.
 • Symptom hos en hy med för lågt pH-värde är;
  • Extra fet och oljig hy, akne, känslig hy samt torra fläckar
 • För att balansera sin huds pH-värde bör man;
  • Använda snälla, naturliga rengöringsprodukter utan skadliga ingredienser.
  • Implementera en pH-balanserande toner för att hjälpa huden hålla balansen på pH-skalan.
  • Vi rekommenderar en toner på rosenvatten tack vare dess många fantastiska egenskaper. Det är en mångsidig produkt som kan användas till det mesta, om du vill veta mer om rosenvattens användningsområden så klicka in här!
  • Glöm aldrig att återfukta huden efter att ha rengjort den
lycka till med din ph-balanserade hudvårdsrutin!

Vi önskar dig lycka till med din nya pH-balanserade hudvårdsrutin!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fyra =