8 anledningar till att börja dricka rosenvatten!

8 anledningar att dricka rosenvatten

Rosenvatten har en mängd olika fantastiska egenskaper och kan användas till det mesta, både i skönhetssyfte, för att läka ärr, bota förkylningar och till och med i matlagning. Men visste du att man kan dricka rosenvatten och att man inte ens behöver vara en hejare på hudvård för att ta hand om sin hy om man gör det från insidan? Här listar vi 8 sätt som rosenvatten gynnar kroppen på och varför du bör testa att dricka det redan idag!

Drick rosenvatten och återfukta huden inifrån och ut.

Återfukta huden från insidan och ut

Dricker du redan rikligt med vatten men är sugen på att testa något nytt? Genom att dricka rosenvatten kan du återfukta din kropp inifrån och ut – då får du en rejäl fukt-boost och en hy med det där efterlängtade lystert. Värm upp ditt rosenvatten som te, eller lyxa till det med en drink (med eller utan alkohol) och sen är det bara att njuta! Rosenvattnets återfuktande egenskaper hjälper till att behålla fukt i torr hy samt förhindrar fuktförlust, dessutom smakar det otroligt fräscht och gott.

Om du upplever problem med torr hy och vill veta mer om detta kan du klicka här.

Rosenvatten kan hjälpa dig få bukt med din problem hy

Rosenvatten kan hjälpa dig att få bukt med din problemhy

Om du har problem med inflammationer, akne, rosacea eller eksem kan rosenvatten dämpa och förebygga detta då det innehåller terpener och glykosider. Terpener är dominerande beståndsdelar i många eteriska oljor och har antibakteriella egenskaper samt kan blockera virus. Glykosider är ett inflammationshämmande ämne som kan underlätta blodcirkulationen även i små mängder. Dessa två ämnena är det som främst gör att rosenvatten fungerar så bra mot problemhy. När du dricker rosenvatten kan du vårda inflammationerna från insidan samtidigt som du återfuktar och får i dig en fräsch, god dryck.

Ovanstående symptom kan även vara tecken på att PH-balansen i huden är rubbad. Läs mer om hudens PH-värde och vad rosenvatten kan göra för att balansera det här.

Genom att dricka rosenvatten får du i dig alla viktiga vitaminer

Vitaminer i överflöd!

Rosenvatten innehåller massor av antioxidanter och vitaminer och passar därför alla hudtyper från oljig och aknebenägen till torr och irriterad hy. Den fantastiska produkten innehåller bland annat vitamin A, B(3), C, D och E, som alla verkar för att ge rosenvattnets sin mångsidiga potential. När du dricker rosenvatten kan du på ett snabbt och enkelt sätt få i dig några av de allra viktigaste vitaminerna, både för kroppen men även för att din hud ska få det där efterlängtade glowet!

Om du vill veta mer om vad vitaminerna i rosenvatten kan göra för din hy så läs vidare på denna sidan.

Rosenvatten kan motverka ålderstecken

Rosenvatten kan motverka ålderstecken

Tack vare de nyttiga vitaminerna och antioxidanterna som rosenvatten innehåller fungerar det perfekt för att motverka och förebygga tidiga ålderstecken. Faktum är att kvinnor har använt rosenvatten mot (tidiga) ålderstecken sedan många år tillbaka, i forna Egypten använde man det för att minska rynkor och pormaskar. Det som gör att rosenvatten fungerar så pass bra mot åldersförebyggande är främst vitamin A, C och E. Det de tre vitaminerna har gemensamt är att de boostar kollagen-produceringen i hyn. Kollagen är ett ämne i huden som gör att den får sin struktur och spänstighet. När vi bli äldre avtar produceringen av detta ämnet och då är rosenvatten en perfekt produkt att inkludera i sin hudvårdsrutin, då vitaminerna kan öka produceringen av ämnena som vi har mindre av.

Läs mer om ålderstecken och hur rosenvatten kan motverka samt förebygga dem här.

Rosenvatten har sitt urpsrung i Mellanöstern

Rosenvatten har konsumerats i Mellanöstern i över 1000 år

Rosenvatten har sitt ursprung i Mellanöstern, men vi människor har historiskt sett alltid vänt oss till rosor eller dess biprodukter för skönhet och hälsa. Traditionen att dricka och äta rosenvatten går tillbaka flera tusen år i tiden, men då hade man ingen aning om dess vårdande och helande egenskaper utan då användes det mest för smakens skull.

Enligt historien användes rosenvatten för första gången under ett kungligt bröllop. Man hade lagt rosenblad med en droppe rosenolja på i en fontän och när prinsessan sedan applicerade vattnet på sin hy blev rosenvatten en symbol för skönhet.

Rosenvatten har en humörshöjande effekt på oss och kan hjälpa mot stress

Rosenvatten kan höja ditt humör

Utöver de läkande effekterna som rosenvatten har på vår kropp kan det även hjälpa till att vårda vårt psyke. Rosenvatten har har visat sig vara lugnande och kan få oss att slappna av, men det har även en stark humörshöjande effekt. Genom att dricka rosenvatten kan du dämpa stress och nedstämdhet på ett naturligt sätt som ett alternativ till mediciner.

Enligt traditionen brukade man även sprida ut det på platsen där bröllopsceremonier hölls, som en lyckönskning för ett gott äktenskap, meditation och renhet.

Observera att du alltid bör söka professionell hjälp om du mår fortsatt dåligt. Läs mer om depression och nedstämdhet på 1177.

Om du har problem med matsmältningen eller svullen mage kan rosenvatten hjälpa

Rosenvatten kan underlätta matsmältningen

Ett av de primära användningsområdena för rosenvatten förr i tiden var inom medicin och hälsa. Man brukade bland annat använda det för att underlätta och förhindra matsmältningsbesvär. Rosenvatten innehåller både fiber och flavonoider, som i sin tur kan sätta igång matsmältningen. Flavonoider kan även hjälpa vid problem med svullen mage. När du dricker rosenvatten får du i dig fiber och flavonoider men även ett stort antal viktiga vitaminer som hjälper till med matsmältningen.

Rosenvatten kan bota lättare förkylningar

Rosenvatten fungerar som läkemedel mot förkylningar och ont i halsen

Rosenvattnets många vitaminer och antioxidanter kan även verka som ett naturligt läkemedel mot förkylningar och ont i halsen. Nästa gång du känner förkylningen smyga sig på – testa värm upp lite rosenvatten och skölj svalget med det för att bli av med det onda en stund. Rosenvatten fungerar även att dricka som te för en uppfräschande och läkande effekt.  

Dags att börja dricka rosenvatten?

Du kan dricka rosenvatten som te

Rosenvatten är en biprodukt från destilleringen av rosenolja och är gjord på rosen Rosa Damascene. Användningen av rosenvatten härstammar från Mellanöstern och tar oss tillbaka ända till Cleopatras tid. Då användes det i medicinskt- och religiöst syfte men även i matlagning och som skönhetsprodukt. Nuförtiden är rosenvatten mer känt som en skönhetsprodukt som gör under för vår kropp.

Så, vad säger du? Är dessa 8 anledningar nog för att du ska börja dricka rosenvatten? Kika in här för olika typer av drycker gjorda på rosenvatten och klicka in här för att läsa mer om rosenvatten och dess egenskaper.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex − 1 =