Torr hud – varför får du det och hur blir du av med det?

Symtom på torr hud och hur du kan bota det.

Irriterad, ömtålig och röd hud som kliar? Du kanske är en av många som lider av torr hud. Uttorkad hud kan uppstå av många olika anledningar och är ofta obehagligt och kan ta tid att bli av med. Vi berättar vilka symtom du kan ha samt hur du blir av med problemet genom att bland annat använda naturliga hjälpmedel som rosenvatten. Visste du att ditt yrke och var du bor kan ha negativ inverkan på din hud? Eller att du bör undvika vatten och värme och hur viktigt det är att återfukta huden både inifrån och utifrån? Vi har svaren på alla dina funderingar om torr hud. Läs vidare för att se hur du kan råda bot på torr hud.

På denna sida:

Symtom på torr hud

När du märker att din hud är missnöjd är det viktigt att lyssna på signalerna. Den största orsaken till att din hud blir torr är att den har för lite fett och fukt. Vissa delar på kroppen är extra utsatta för torrhet, t.ex. händer och fötter men även armbågar, knän och smalben. Om du är torr i ansiktet kan detta leda till tidiga ålderstecken. 

En del människor har naturligt torr hud medan andra drabbas av det då och då. Oftast är det en tillfällig åkomma som är ofarlig och lätt att behandla men i vissa fall är det ett livslångt tillstånd. Under vintermånaderna är det många som upplever att huden stramar och blir irriterad. Detta är tydliga tecken på att du har torr hud och är särskilt vanligt under de kalla månaderna när luften är torrare. Andra tecken på torr hud är att den kan börja klia, bli rödflammig och fjälla. Under sommaren kan du också uppleva torr hud, särskilt efter att du har solat. Även efter en dusch kan huden strama mer än vanligt, vilket är ett tecken på att den behöver återfuktas. Du kan alltså drabbas av torr hud året runt. 

Vanliga tecken på torr hud:

 • Rödflammig och irriterad hud.
 • En känsla av att huden stramar, ofta efter dusch eller bad.
 • Skrovligt skinn.
 • Sprickor i huden.
 • Du börjar fjälla.
 • Det kliar på kroppen.

Som sagt är torr hud oftast enkelt att bli av med och du kan lindra besvären på egen hand. I vissa fall behöver du dock uppsöka en läkare eftersom det ibland kan ligga andra orsaker bakom dina problem.

Var uppmärksam på nedan symtom:

 • Din hud blir inte bättre trots att du har försökt lindra besvären i en vecka.
 • Du får röda fläckar som ger dig klåda.
 • Problemet påverkar din sömn.
 • Du har stora sår eller infektioner i huden efter att ha kliat dig.

Varför du får torr hud

Uttorkad hud kan, som tidigare nämnt, bero på yttre faktorer. Allra oftast är det miljömässiga faktorer som ställer till det för oss men det finns även andra orsaker. 

 • Vädret. När temperaturen och luftfuktigheten sjunker löper vår hud större risk att torka ut. Detta händer framförallt på hösten och vintern. Även braskaminer och eldstäder minskar luftfuktigheten vilket också kan ha negativ inverkan. Även på sommaren kan du få torr hud, speciellt om du inte skyddar huden mot solens strålar.
 • Varma bad. Att duscha och bada varmt är som balsam för själen men det kan tyvärr ha dålig effekt på vår hud. Om du brukar bada på badhus med klor tål det att nämnas att det är uttorkande.
 • Tvål och sköljmedel. Många tvålar är utformade för att avlägsna olja från huden vilket tyvärr även bidrar till att fukten försvinner. Även överanvändning av handsprit kan förstärka problemet.
 • Andra hudåkommor.  Om du sedan tidigare lider av t.ex. eksem eller psoriasis kan du vara mer benägen att få torr hud. 
 • Ålder. När vi blir äldre producerar porerna mindre olja vilket kan leda till uttorkad hud.
 • Yrke. Tro det eller ej men även vår arbetsplats kan påverka vår hud. Om du jobbar på en arbetsplats då du kommer i kontakt med vatten ofta kan dessa medföra torr hud. Sådana yrken kan vara frisör och sjuksköterska.
 • Vitaminbrist och kost. Ibland kan torr hud yttra sig när du lider av näringsbrist, t.ex. brist på fettsyror och vitaminer. A-vitamin motverkar bland annat torr hud och skyddar mot solskador. Även brist på B-vitamin kan leda till torr hud. C-vitamin reglerar hudens talgproduktion och är också viktig. Brist på något av dessa viktiga ämnen kan få din hud ur balans. 
 • Medicinering. En del mediciner och läkemedel kan ha uttorkande effekt på huden.
 • Rökning. Toxiner som finns i cigaretter kan leda till minskad ämnesomsättning. Detta kan i sin tur leda till förtidigt åldrande och huden kan torka ut. Med andra ord, fimpa nu!
 • Vätskebrist. Om du märker att din hud är uttorkad är din kropp med största sannolikhet det också. Att dricka för lite vatten och för mycket kaffe kan ha en uttorkande effekt på huden.

Hur du blir av med torr hud

Visste du att huden är kroppens största organ? Det är viktigt att du är snäll mot din kropp och att du sköter om din torra hud så att du inte får värre besvär. Du kan nämligen drabbas av eksem om du inte gör något åt ditt problem. Hudens motståndskraft ökar när du håller den mjuk och smidig och det finns flera sätt att ge din hud lite extra kärlek och omsorg.

Undvik vatten för att inte torka ut din hud.

Undvik vatten

Vatten är en stor bov när det kommer till att torka ut huden men det är lättare sagt än gjort att hålla sig borta från vatten. Om du arbetar som frisör, lokalvårdare, inom vården eller kanske som simlärare så kommer du definitivt vara i kontakt med vatten och vätskor under dagen. Om du saknar diskmaskin och måste diska för hand eller när du städar hemmet kommer du också i kontakt med vatten. Det är helt enkelt oundvikligt! Det du kan göra på egen hand är att använda gummihandskar, som inte är gjorda av latex, när du utför hushållssysslor. För ett ännu bättre skydd kan du skapa en dubbel barriär genom att först ta på dig ett par tunna bomullshandskar och därefter trä över gummihandskarna. 

Du kan undvika torr hud genom att använda handskar när du utför hushållssysslor.

Vid bad & dusch

Även om du ska undvika vatten så måste du ju tvätta dig. Gillar du att stå i duschen länge och njuta av varmvattnet? Du är inte ensam! Till att börja med kan det vara bra att se över hur ofta du tvättar dig eftersom vatten torkar ut huden. Det kanske räcker att duscha varannan dag. Vi vet att det inte finns något bättre än en varm dusch men din hud tycker annorlunda. Att sänka temperaturen på vattnet kan rädda dig från torr hud. Kan du dessutom dra ner duschtiden till 10 minuter är det ett plus. Om du föredrar att bada kan du tillsätta badolja i vattnet som fungerar mjukgörande.

Ett annat bra tips är att använda olja eller tvättkräm istället för tvål när du rengör dig. När du tvättar dig med tvål försvinner en del av hudens naturliga fett. Olja avlägsnar smuts utan att torka ut. Om vi inte har lyckats övertala dig att byta ut din tvål kan du istället införskaffa en mild och oparfymerad tvål och se om detta lindrar dina besvär.

En annan rekommendation är att undvika svampar och skrubborstar när du tvättar dig eftersom dessa kan reta upp huden. Detsamma gäller när du kommer ut ur duschen. Då rekommenderar vi dig att klappa huden torr istället för att gnugga, för att undvika att irritera din torra hud. 

Tvål kan torka ut din hud. Var noga med att den är mild och oparfymerad.

Tips!

Vi vet att du inte vill ge upp dina varma sköna bad. För att förena nytta med nöje presenterar vi tips för hur du kan ta ett bad som kan hjälpa din hud snarare än stjälpa. 

Ett bad i rosenvatten har många fördelar för torr hud.

Rosenvattenbad

En superprodukt för torr hud är rosenvatten. Det har använts av män och kvinnor sedan urminnes tider. Det sägs till och med att Kleopatra i det gamla Egypten använde rosenvatten i sin skönhetsrutin! Rosenvatten är en hydrolat vilket innebär att det är vattenlösliga ämnen från rosen blandat med rosens eget vatten och små mängder ren eterisk olja. Med sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper kan den lindra och lugna huden. Rosenvatten verkar svalkande och lugnande på röd och irriterad hud samtidigt som det har en fuktgivande effekt.

Ett bad i rosenvatten kan lindra hud som skadats av sol, eksem, kemikalier, allergier osv. Rosenvattnet ”öppnar” upp huden och tillåter oljor och krämer att tränga djupare in. Det är alltså ett utmärkt val att bada i rosenvatten när du lider av torr och irriterad hud men det är också en bra idé att spraya rosenvatten på kroppen innan du smörjer in dig. Rosenvatten kan du köpa i butik eller på nätet. Spana även in ett superenkelt recept här.

Havregrynsbad

Det andra alternativet kanske varken ser trevlig ut eller låter trevligt men ett bad i havregryn kan göra underverk för torr hy. Avenanthramides är ett ämne i havregryn som lindrar rodnad och bekämpar inflammation. Mixa havregrynen i en mixer och addera de till ditt badvatten och ta ett bad på ca 15 minuter.

Honungsbad

Ett tredje alternativ är att bada i 1 dl honung och en matsked olivolja. Dessa två ingredienser sägs vara bra för att hålla huden mjuk och fin.

Återfukta huden utifrån

Det är viktigt att smörja in sig med hudkräm för att undvika torr hud.

Använde du oljan istället för tvål när du duschade? Utmärkt! Den hjälpte nämligen till att bevara hudens naturliga fettlager. För att tillföra extra fukt och fett till huden är det viktigt att smörja in sig efter duschen. Om du gör det direkt efter duschen kapslas fukten in och tränger in i din hud. En mjukgörande kräm eller lotion innehåller fett och fuktighetsbevarande ämnen som din hud älskar. En lotion är tunn och går lätt att smörja in och en kräm är oftast fetare och tillför mer fukt. Att använda kräm eller lotion är en smaksak. Det viktigaste är att smörja in dig tillräckligt ofta så att huden aldrig känns torr. När du smörjer in dig kan du även minska eventuell klåda. Det finns alltså inget negativt med att hålla din hud mjuk och återfuktad och det är inte möjligt att smörja in din hud för mycket. Smörj på!

Värt att tänka på

Händer och fötter är extra utsatta för torr hud. Se till att använda en fetare kräm som är avsedd för specifik kroppsdel. Var även uppmärksam på att handsprit kan ha en uttorkande effekt. Ett råd är att införskaffa en återfuktande variant.

Hudkrämstips

När du är på jakt efter en ny fuktgivande kräm är det bra att hålla utkik efter innehållsämnen som karbamid, glycerin och propylenglykol. Dessa ämnen är mästare på att binda fukt i huden! Andra ämnen som din hud uppskattar är:

 • Hyaluronsyra
 • Ceramider
 • Antioxidanter
 • Plantbaserade oljor som kokosolja, avokadoolja och olivolja
 • Salicylsyra
Vissa ämnen i hudkrämer är mästare på bekämpa torr hud och binda fukt i huden.

Låt bli att klia!

Lättare sagt än gjort, eller hur? Att klia på torr hud kan dock förvärra besvären. Försök därför att inte klia, riva eller gnugga på din irriterade hud även om det känns nästintill omöjligt ibland.

Undvik värme – men klä dig efter väder

Värme förvärrar klådan på huden och det vill vi inte! På natten kan du försöka sova svalt genom att sänka temperaturen i sovrummet eller använda ett tunt täcke. När huden känns irriterad och kliar kan det även vara skönt att ha löst sittande kläder på sig. Du kan prova att undvika vissa material som t.ex. ull och syntetiska fibrer eftersom dessa kan irritera huden ytterligare och förvärra den torra huden. Prova istället kläder gjorda av bomull. Om du vistas ute när det är kallt och blåsigt bör du med fördel klä dig från topp till tå. På med halsduk, vantar och mössa för att skydda huden från yttre påfrestningar så gott som möjligt, men ha gärna en tanke på vilka material dina kläder är gjorda av.

Återfukta huden inifrån

Dricker du två liter vatten om dagen? Med svansen mellan benen måste vi erkänna att vi inte heller lyckas med detta varje dag. Precis som du kan påverka hudens torrhet med hudkräm och att undvika långa, varma bad har du möjlighet att påverka den inifrån också. Om huden är uttorkad är kroppen det också. 

Drick mycket och ät rätt

Det vi stoppar i oss påverkar hela vår kropp, inte minst har det en effekt på vår hud. Håll dig återfuktad genom att dricka mycket vatten. 

 • En och en halv till två liter rekommenderas men om du är en kaffedrickare är det bra att dricka två glas vatten extra för varje kopp kaffe. 
 • Alkohol har en uttorkande effekt på vård hud och bör drickas med måtta. Se till att fylla på vätskedepåerna efter en utekväll. 
 • När du tränar och svettas förlorar du vätska. Därför är det särskilt viktigt att se till att du får i dig ytterligare vätska under dagen efter ett träningspass. 
 • Tänk på att om du vistas i varma temperaturer kan du behöva mer vätska än vad som är rekommenderat.

 Som vi tidigare nämnde kan vitaminbrist vara en orsak till torr hud. Se till att få i dig alla vitaminer och näringsämnen som din kropp skriker efter. 

Rosenvatten

Rosenvatten fungerar återfuktande och har flera fördelar för torr hud.

Vi föreslog att bada i rosenvatten tidigare men visste du att du också kan dricka rosenvatten för att motverka torr hud? Rosenvatten är verkligen räddaren i nöden när det kommer till torr hud! När du får i dig rosenvatten återfuktar du huden inifrån och ut och dess återfuktande egenskaper hjälper även till att behålla fukten och förhindra fuktförlust. Utöver detta innehåller rosenvatten flera vitaminer som vår hud älskar. Vitamin A, B, C och E får du i dig om du dricker rosenvatten och dessa är också de vitaminer som vår hud tycker om allra mest. Att dricka rosenvatten har flera andra goda effekter på din kropp. Vill du läsa mer om dessa så kan du klicka dig vidare till vårt inlägg 8 anledningar till att dricka rosenvatten! Om du är sugen på att inkludera rosenvatten i din vardag rekommenderar vi dig att spana in vår lista på goda rosenvattendrinkar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 4 =