Rosenvatten – Varför bör du använda det i ansiktet och hur?

Här ger vi flera exempel på hur du kan använda rosenvatten i ansiktet och vilka fördelar det har för din hy. Du får även recept på ansiktsmasker som du enkelt kan göra hemma samt ett recept på hur du går tillväga för att göra eget rosenvatten. Avslutningsvis svarar vi på några vanliga frågor om rosenvatten och dess användning i ansiktet. Rosenvatten går utmärkt att applicera i ansiktet, till exempel i din ansiktskräm eller som en ansiktsmist med goda effekter för din hy. Det motverkar ålderstecken, akne, rodnad och innehåller vitaminer och antioxidanter som vår hud älskar. Genom att inkludera rosenvatten i din hudvårdsrutin kan du dra nytta av alla dessa goda effekter. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du kan få vackrare hy med rosenvatten!

På denna sida:

Vilka fördelar har rosenvatten för din hy?

Rosenvatten passar alla hudtyper och har flera olika fördelar för din hy.

Vem vill inte ha ett vackrare ansikte? Rosenvatten är en underbar multiprodukt med flera fördelar för din hy. I skönhetsvärlden har det länge använts som en ingrediens i ansiktskrämer och masker. Genom att använda rosenvatten i ansiktet bibehåller du hudens PH-balans, gör huden len, fräsch och mjuk och reducerar rodnad. Eftersom rosenvatten har antibakteriella egenskaper hjälper det även till att lindra irriterad hud och läka skadad hy, sår och ärr. Det sägs även att rosenvatten har en naturlig föryngrande effekt för ditt ansikte. Detta är alltså en riktigt mångsidig superprodukt som borde finnas i varje kvinnas badrum!

Bra att veta:

 • Rosenvatten fungerar för alla hudtyper, oavsett torr, normal eller oljig hy. 
 • Dess antibakteriella egenskaper läker och lugnar hyn.
 • Bibehåller hudens PH-balans.
 • Hjälper till att återfukta och reducera rodnad.
 • Rosenvatten motverkar ålderstecken.
 • Hjälper din fuktkräm att tränga djupare in i hyn.
 • Rosenvatten hjälper till att avlägsna olja och smuts i ansiktet.
 • Kontrollerar överflödig olja i ansiktet.
 • Innehåller vitaminer och antioxidanter som påskyndar cellförnyelsen.
 • Återfuktar även huden i hårbotten.

Hur du kan använda rosenvatten i ansiktet 

Det finns flera olika sätt att använda rosenvatten i ansiktet, här är några.

Det finns flera olika sätt att inkludera rosenvatten i din hudvårdsrutin och få din hud att stråla. Då vattnet är milt, naturligt och vårdande finns det inga större risker med att inkludera det i fler än ett steg i din hudvårdsrutin. Rosenvatten fungerar, som tidigare nämnt, på alla hudtyper men precis som med allt du applicerar på din hud kan det finnas bieffekter. Var uppmärksam på om du känner en stickande känsla efter applikation eller om din hy blir röd och irriterad. Om du får några av dessa symptom bör du sluta använda rosenvatten. Detta är dock väldigt sällsynt! Om det är första gången du ska använda rosenvatten kan du göra ett test. Applicera en liten mängd rosenvatten på din arm och låt det sitta några timmar. Om du inte märker något av ovan symptom är det bara att köra på och njuta av rosenvattnets goda egenskaper!

Ansiktsmist – återfuktar och håller sminket på plats

Det enklaste sättet att använda rosenvatten i ansiktet är som en ansiktsmist. Spraya med fördel ansiktsmisten innan du börjar sminka dig samt efter att du har lagt din bas. Detta bidrar till att din sminkning sitter på plats bättre under dagen, en god bieffekt utöver rosenvattnets många fördelaktiga egenskaper. Du kan även spraya rosenvatten i ansiktet under dagen när hyn känns tråkig och glåmig. Rosenvatten känns extra uppfriskande och återfuktande under en lång arbetsdag framför datorn så förvara med fördel en flaska rosenvatten med spraymunstycke på skrivbordet så har du alltid det nära till hands.

Ansiktsvatten eller ansiktstoner – rengör och förminskar porer

Som ett komplement till din rengöringsrutin kan du använda ansiktsvatten eller toner med rosenvatten i. De naturliga, vårdande och antibakteriella egenskaperna bidrar till att rengöra porerna på djupet och få ditt ansikte fritt från smuts och överflödig olja. Genom att addera detta steg till din hudvårdsrutin kan dina porer bli mindre och din hudton jämnare. Efter att du har rengjort ditt ansikte kan du fukta en bomullspad med rosenvatten och svepa över ansikte och hals. Detta hudvårdssteg kan du inkludera i både kvälls- och morgonrutin för ultimat effekt. Låt torka innan du applicerar din ansiktskräm.

I din ansiktskräm – fuktgivande och minskar rodnad

Vem tackar nej till extra fukt och näring i sin hudvårdsrutin? Förbättra din hudvårdsrutin, utan att behöva köpa nya produkter, genom att blanda rosenvatten i din ansiktskräm. Många ansiktskrämer har redan rosenvatten som en ingrediens på grund av dess goda egenskaper men om din ansiktskräm inte har det är det lätt ordnat! Eftersom rosenvatten minskar rodnad och synligheten av små ytliga blodkärl kan ansiktskrämen med fördel appliceras innan du sminkar dig. På så vis undviker du att din rodnande hy lyser igenom sminket. Om du har rosacea eller eksem lugnar du dessa hudtillstånd med rosenvatten i ansiktskrämen. Ett alternativ till att blanda rosenvatten direkt i din ansiktskräm är att spraya det i ansiktet innan du applicerar din kräm. Detta hjälper fukten i din ansiktskräm att tränga djupare in i huden.

I din ansiktsmask – flera fördelar

Rosenvatten i din ansiktsmask kan ge flera goda effekter på din hy.

Rosenvatten är fullproppat med vitaminer och antioxidanter som påskyndar cellförnyelsen och stärker din hud. Du kan ta ditt favoritrecept på ansiktsmask och om det innehåller vatten eller annan vätska kan du ersätta det med rosenvatten. Det finns även flera olika ansiktsmasker som inkluderar rosenvatten som du enkelt kan göra hemma. Beroende på vad du kombinerar rosenvattnet med ger maskerna olika effekter på din hy. Nedan kommer några recept på ansiktsmasker som du kan göra på egen hand, baserat på olika problemområden.

Bekämpa akne

 • 1 matsked rosenvatten och 1 matsked citronsaft.

Har du problem med finnar och inflammerad hy? Prova att mixa de två ingredienserna och applicera i ansiktet. Låt verka i 15 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Vitamin C i citronjuicen avlägsnar döda hudceller och rosenvattnet lugnar huden. Den olja som finns i rosenvatten har även antimikrobiella effekter som på sikt kan reducera akneinflammation.

Återfukta huden

 • 2 matskedar rosenvatten och 1 matsked fruktkött från mango.

Ibland kan huden i ansiktet upplevas som torr och tråkig, speciellt under vinterhalvåret. Känner du igen dig? Då är denna mask något för dig. Blanda ingredienserna och applicera i ansiktet. Låt huden dra åt sig alla antioxidanter och vitaminer i 20 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Denna mask går bra att använda 2 gånger i veckan.

Bekämpa åldrande hy

 • 2 matskedar rosenvatten, 4 droppar glycerin och 1 tesked citronsaft.

Vi drömmer väl alla om en hy som ser ung ut för evigt? Denna mask är ett steg i rätt riktning. Blanda samtliga ingredienser och applicera med en bomullstuss på kvällen. Låt torka och skölj därefter ansiktet med varmt vatten. 

Lugna solskadad hy

 • 2 matskedar rosenvatten och 2 matskedar tomatjuice.

Ibland slarvar vi alla med solskydd och bränner oss. Detta recept är superenkelt! Blanda de två ingredienserna och applicera i ansiktet. Det är inte nödvändigt att skölja av denna ansiktsmask och du kan applicera den flera gånger om dagen om din hy behöver lugnas efter en dag i solen.

Reducera hudpigmenteringar

 • 3 matskedar rosenvatten, 1 medelstor potatis, 1 matsked honung och saft från en halv citron.

Denna ansiktsmask fungerar utmärkt om du vill minska pigmenteringar som uppstått på grund av akne, solexponering eller hormonförändringar. Skala och hacka potatisen. Mixa den därefter till en puré och tillsätt övriga ingredienser. Blanda samtliga ingredienser till en slät smet och applicera i ansiktet. Låt sitta i 15 minuter innan du sköljer med varmt vatten.

På ögonen – minska svullnad och trötthetstecken 

Det blev sent igår kväll och idag har du en viktig träff. Svullna och trötta ögon måste försvinna på direkten! Blöt två bomullspads i kallt rosenvatten och placera på ögonlocken. Låt verka i ca 10 minuter för bäst effekt. Det sägs även att detta ska lindra milda ögoninflammationer och reducera rodnad kring ögonen.

Som sminkborttagning – rengör på djupet

De flesta som har testat att använda rosenvatten som sminkborttagning blir inte besvikna. Addera några droppar kokosolja och rosenvatten på en bomullspad och svep över ansiktet. Se hur sminket smälter bort! Var skonsam mot din hy och gnid försiktigt. Huden runt ögonen är extra känslig. 

Gör ditt eget rosenvatten till ansiktet

Såhär gör du ditt eget rosenvatten som kan användas i ansiktet.

Vill du också dra nytta av rosornas goda effekter? Förutom rosenvattens alla fördelar för huden är det billigt och enkelt att tillverka på egen hand. Du slipper dessutom alla onödiga tillsatser och alkohol. Detta rosenvatten kan du bland annat använda som en ingrediens i ansiktsmask eller på egen hand som en uppfräschande ansiktsmist. Det är viktigt att se till att ångan inte försvinner när vatten och rosenblad kokar eftersom den eteriska oljan sitter i ångan. Receptet är superenkelt, prova själv!

Ingredienser

500 gram rosenblad

5 dl destillerat vatten

Tillvägagångssätt

 • Om du har köpt hela rosor, och inte endast bladen, börjar du med att plocka bladen. Stjälken och de gröna bladen ska inte användas.
 • Häll vattnet och rosenbladen i en kastrull och värm på låg värme.
 • Sätt på locket när vattnet börjar koka så att den eteriska oljan inte försvinner! Låt koka i 10 minuter under lock.
 • Stäng värmen och låt rosenvattnet stå under lock i en timme.
 • Sila bort rosenbladen och häll över ditt färdiga rosenvatten i en ren flaska. 
 • Klart!

Bra att veta:

 • Röda rosor luktar mest och godast, men det går lika bra med rosa.
 • Hållbarheten är ca 3-4 veckor eftersom det är en naturlig produkt utan konserveringsmedel.
 • Var noga med att inte låta ångan försvinna eftersom den eteriska oljan sitter i ångan.
 • Du kan även köpa färdigt rosenvatten som är avsett för ansiktet.
 • Rosenolja är ett annat sätt att göra rosenvatten på. Addera några droppar rosenolja i destillerat vatten, skaka väl och sila innan användning.

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om rosenvattens användning i ansiktet.
 • Kan jag använda rosenvatten i ansiktet?

Ja, det går alldeles utmärkt. 

 • Går det bra att använda rosenvatten i ansiktet dagligen?

Ja, du kan absolut använda rosenvatten varje dag och njuta av dess många goda egenskaper.

 • Kan jag sova med rosenvatten i ansiktet?

Ja, det går bra att använda rosenvatten även under natten.

 • Hur lång hållbarhet har hemmagjort rosenvatten?

Det går bra att förvara det i en glasflaska i ca 3-4 veckor efter tillverkning. Lagra det gärna i kylskåpet.

 • Är rosenvatten bra mot akne?

På grund av dess antimikrobiella effekter kan rosenvatten lindra akneinflammation.

 • Passar rosenvatten för alla hudtyper?

Torr, oljig eller normal hy spelar ingen roll. Rosenvatten kan användas av alla. 

Visste du att du även kan dricka rosenvatten? Det har flera positiva effekter på din hy. Är du sugen på att lära dig mer kan du klicka dig in på 8 anledningar till att börja dricka rosenvatten! Vill du veta mer om rosenvatten och dess olika användningsområden kan du läsa inlägget allt du behöver veta om rosenvatten.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fyra =