Ultimata guiden till att vispa grädde

När kylan kryper sig närmare och det blir mörkare är det lockande att ställa sig vispa ihop en efterrätt och till det passar vispad grädde utmärkt. Vispgrädde är en mejeriprodukt som förknippas mest med bakning och tillredning av efterrätter men används även i matlagning. Vispgrädde är en kreativ ingrediens eftersom den går att använda på så många olika sätt. Den går att använda till allt ifrån fyllning i en tårta till garnering och dekoration, men det går givetvis också att variera grädden på fler sätt än så.

 De flesta har koll på hur man vispar grädde. Men hur vispar man grädde bäst? Vad ska du göra om du inte har någon köksassistent eller elvisp tillgänglig men ändå vill vispa grädde? Hur kan du göra grädden mer spännande?

I denna artikeln kommer vi gå igenom de bästa tipsen för hur du ska lyckas med att vispa din grädde. Därefter går vi också igenom hur du ser på grädden när den är lagom vispad. Du får även inspiration på hur du kan göra grädden mer festlig genom att förändra smaken i den.

Vispgrädde, vispar och skål i kyl

1. Kyla!

Att vispa varm grädde är mycket svårare än att vispa iskall grädde och resultatet blir att det lättare bildas smör. Kyl gärna vispgrädden, bunken och visparna i kylen i 12 timmar innan du ska vispa den. Detta är extra viktigt om du vispar en mjölkfri eller laktosfri grädde därför att den har så låg fetthalt!

Muffins med vispad grädde, sprits i bakgrund

2. Vispa grädde med hög fetthalt

En vispgrädde med hög fetthalt, gärna 30% eller mer, går lättare och snabbare att vispa än en fettsnål variant. En laktosfri vispgrädde med låg fetthalt tar därför längre tid att vispa till en bra konsistens.

Köksassistent med visp

3. Luta bunken

För att få en fluffigare grädde kan du luta bunken medan du vispar den på låg hastighet. Detta tillåter luften att lättare komma in i grädden och göra den fluffigare.

Vispad grädde på muffins, samt en sprits

4. Vispgrädde dubblar i storleken

När vispgrädde vispas så kan man räkna med att den kommer dubbla sin ursprungliga storlek. Vispar du t.ex. 5 dl ovispad grädde kommer du få 10 dl vispad grädde när du är klar.

Vispad grädde på muffins, sprits i bakgrunden

5. Titta efter topparna

När vispen börjar göra spår efter sig i grädden vet du att den börjar bli klar. Ju tydligare spår du får, desto hårdare blir grädden vispad. Men se upp så att du inte vispar för länge så att det börjar bildas smör istället för grädde!

Löst vispad grädde på en sked.

Löst vispad grädde

När du börjar se mjuka toppar i grädden har du vispat grädden löst. Detta syns genom att grädden inte riktigt formas till en topp när du tar upp vispen från grädden. I detta stadiet påminner grädden om ett moln och har en lyxig känsla. Lätt vispad grädde därför passar bra när du ska vända ner grädden i en dessert för att avnjuta i vintervärmen.

Mellanhårt vispad grädde på en sked.

Mellanfast vispad grädde

Nu börjar det synas spår efter vispen i grädden och tar du upp vispen ser du att en topp formas som stannar även om du vänder vispen upp och ner. Grädden är nu tillräckligt vispad för att kunna spritsas på till exempel muffins eller tårtor.

Hårt vispad grädde på en sked

Hårt vispad grädde

Nu ska det synas tydliga spår efter vispen i grädden när du vispar och tar du upp vispen ser du en hård topp som har bildats på vispen. Därför är det nu bäst att du slutar vispa för att undvika att du övervispar grädden. Då finns det risk att det börjar bildas smör istället för vispgrädde.

Övervispad grädde på sked

Övervispad grädde

Råkar du vispa grädden för länge börjar den dela sig och bli grynig och vattnig och är nu på väg att bli smör. Men det finns ett trick att ta till för att rädda grädden om den inte är alldeles för övervispad. Låt grädden vila i kylen i 30-60 minuter och rör sen försiktigt grädden med en slickepott. Detta gör att grädden kan återfå sin form och räddas. En skvätt mjölk och vispa i några sekunder till kan även det rädda grädden.

Muffins med vispad grädde, samt en sprits

6. Stänkfritt

Vispgrädde är känt för att stänka mycket när man vispar det och för att slippa det kan du ta en engångstallrik och klippa hål där visparna ska tryckas igenom. Då får du ett lock som gör så att du inte behöver ha grädde i hela köket. Har du en köksassistent så brukar det medfölja ett lock går att monteras fast i maskinen för att hindra grädden från att stänka.

Socker på sked

7. Socker i vispad grädde?

För att göra grädden lite sötare kan du ha i lite socker i den, men du ska tänka på att vispningen tar längre tid när grädden innehåller socker. Vanligt socker går bra att använda men även florsocker och vaniljsocker går bra att använda. Det beror på vilken smak du är ute efter. Sockret försämrar nämligen proteinernas förmåga att stabilisera skummet. Därför är det bästa att försiktigt blanda i det med en slickepott när grädden är färdigvispad. Detta förstör inte volymen i grädden.

Vad kan du vispa grädden med?

Köksassistent

Det absolut lättaste sättet att vispa grädde på är med en köksassistent med en visp. Då behöver du bara stå bredvid och titta på medan grädden vispar sig själv. Det gör det lättare att hålla koll på hur vispningen går. Men hjälp av köksassistenten kan du starta och stoppa vispningen hur ofta du vill. Då är det lättare att hålla koll och du får grädden precis som du vill.

Köksassistent-ikon

Elvisp

Det näst lättaste sättet att vispa grädde på är med en elvisp. Blir du trött i armen av vispandet så är det bara att ta en liten paus. Du kan också sätta ner bunken i diskhon så du kan vila armen på diskbänken. Det är också ett bra sätt att minska stänket som det blir när du vispar grädde.

Elvisp-ikon

Visp

Behöver du inte ha så hårt vispat grädde så det lika bra att vispa grädde för hand med en vanlig visp. Det tar bara några minuter att göra. Då får du en krämigt len grädde som passar perfekt till efterrätter eller att doppa frukter i.

Visp-ikon

Skaka, skaka, skaka!

Har du ingen visp tillgänglig så går det även bra att hälla upp lite grädde i en tätslutande burk. Därefter skakar du tills grädden blivit krämig. Detta sättet kräver lite mer arbete än de andra. Men det är bra att känna till när du inte har något annat tillgängligt.

Skaknings-ikon
Varm choklad med grädde

Smaksättningar

Ibland kan det vara lite trevligt att prova några nya smaker i det du bakar. Till fettisdagen passar det utmärkt att blanda i mandelmassa i grädden. Andra sätt att variera din grädde kan vara att ha i ½ tsk kanel, honung, eller lönnsirap i grädden. Du kan även ha i lite vaniljsocker eller vaniljextrakt i grädden, något som kallas för Créme Chantilly på Franska.

När du har gjort din grädde helt perfekt så har du oändligt med möjligheter som du kan använda den till. Du kan till exempel vispa grädde till tårta tillsammans med chokladbollsfyllning och marshmallowfluff.

Får du inte nog av bakning och matlagning? Gå då in och läs vår ultimata guide till köket och fördelarna med en köksassistent.