Det finns många anledningar till varför du ska läsa högt för barn. Ändå så visar statistik att högläsning för barn minskar drastiskt. Aktuella siffror för svenska barn finns inte i dagsläget. År 2012 så redovisade Läsrörelsen i en rapport att bara 35% av svenska föräldrar läste regelbundet för sina barn. Bara tio år bakåt i tiden så var den siffran på 74%, vilket är en otroligt stor skillnad. Varför minskar det, och vad kan vi göra åt det? En stor fråga med väldigt många både komplicerade och okomplicerade svar. Samhället har absolut förändras och blivit betydligt mer digitaliserat och det tycks vara en konkret förklaring. Konsekvensen har alltså blivit att barn blir allt mindre intresserade av böcker, och mer intresserade av iPads exempelvis.

“Det finns ingenting som kan ersätta att man umgås med barn, att man gör saker med barn, att man läser, pratar och berättar” säger Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen.

”Ditt ansvar som förälder att uppmuntra och peppa”

Det som är viktigt att komma ihåg är att det fortfarande är vi föräldrar som skapar vanor och rutiner för våra barn. Det är vi som bestämmer vad som ska få ta plats i våra barns liv och inte. Ansvaret att uppmuntra och peppa ligger hos den vuxne individen. Det är tyvärr inte så enkelt som att allt bara är en konsekvens av dagens digitala samhälle. Det går definitivt att påverka om man vill, och blir betydligt enklare att göra om man bara vet hur. Kanske lever du som förälder eller ni som familj ett ganska stressigt och hektiskt liv där ni försöker balansera familjeliv och karriär. Detta mellan lämningar, hämtningar, handling och städning. Kanske blir högläsningen på så sätt drabbad och något som inte hinns med i alla vardagliga bestyr.

Det finns som sagt många rimliga förklaringar till varför högläsningen för barn minskar. Men högläsningen har inte och kommer aldrig sluta att vara viktig. Vi tycker därför att det är viktigt att få inspirera och informera alla föräldrar till att ta tag i högläsningen. På ett peppande sätt vill vi ge er både anledningar till att börja, olika metoder ni kan använda för att komma igång, ge er härliga boktips och mycket mer!

Pandemi + Jullov = Läsning

Just nu, i rådande stund, är det dessutom en perfekt tid att ta tag i högläsningen! Vi befinner oss mitt i en pandemi som vi inte riktigt kan se slutet på än. Vi allihopa spenderar väldigt mycket tid hemma med vår familj i vintermörkret. Vad passar då inte bättre än att varva allt julbak med att läsa en “julig” bok tillsammans med ditt barn under varma filtar och med lite tända ljus. Det är vad vi kallar för julmys!

Klicka här för julinspirerade boktips för både små och stora att ta del av. (Om du känner dig allmänt oinspirerad).

Högläsning till jul

Som sagt, julen är runt hörnet och närmar sig med stormsteg, eller ja, det är så vi vuxna känner åtminstone. Högläsning är ett perfekt tillfälle att komma in i julstämning, tro det eller ej! Att läsa högt för ditt barn ur en mysig julbok kan enligt oss ses som den finaste julklappen du kan ge till ditt barn! Om det är så att du och ditt barn inte firar jul av olika anledningar, eller firar en annan högtid än jul, så kan de mörkare månaderna på året ändå lysas upp av mysig högläsning tillsammans. Oavsett kommer denna stund tillsammans göra så att du och ditt barn får ett starkare band till varandra.

Det finns idag otroligt många barnböcker att välja mellan. Ibland kanske det kan kännas överväldigande med alla böcker man kan välja mellan vilket är förståeligt då det faktiskt kan ses som rena rama djungeln. Kanske har man idetorka och behöver tips på nya böcker? Eller är det så att du inte så ofta läser för ditt barn och inte riktigt vet vad som passar en specifik ålder? Lugn bara lugn! I inlägget Böcker du kan läsa för ditt barn i jul har vi listat populära och mysiga julböcker som du och ditt barn kan läsa tillsammans. Vad sägs som att följa med Mamma Mu och hennes kompis kråkan när de förbereder för julen. Eller varför inte komma i julstämning med Astrid Lindgrens samlingsvolym Vi har så roligt när det är jul! med några av hennes mest populära karaktärer och julsagor.

I denna lista finns det verkligen något för alla, liten som stor. Vi är övertygade om att du som vuxen kommer njuta lika mycket som barnen kommer göra.

Främja högläsningen med hjälp av inredningen!

Att tänka på är att det är väldigt viktigt att du som vuxen gör böcker och högläsning naturligt och till en del av vardagen för dig och dina barn. För att göra det så måste böcker vara något som är lättåtkomligt för er båda. Att lägga ner böcker i lådor, eller högt upp på hyllor där barnen inte kan få fatt i dem är en dum ide. Detta skapar enbart hinder för er att faktiskt ta fram en bok och läsa tillsammans. Ni kan strategiskt inreda ert barns rum till en läsfrämjande miljö. Detta både för barnets men också för dig som vuxens skull. Använd barnböcker som en del av inredningen. Placera böcker synligt där barnen kan se framsidan på boken då de tenderar att välja saga beroendes på omslaget av boken och skapa mysiga miljöer där ni tillsammans kan umgås och läsa tillsammans.

I inlägget Inreda barnrum, vad ska man tänka på? kan ni ta del av en massa tips på hur ni kan tänka kring inredningen, hur ni skapar mysiga miljöer såsom en läshörna, hur dekorationer kan främja lärande snarare än att bara fungera som ett intetsägande stilleben och hur viktigt det är med rätt belysning för att ni ska känna er sugna på att läsa. Något som vi trycker hårt på och anser är väldigt viktigt är att ni aldrig får glömma att inkludera era barn i skapandet av miljöerna och rummet i helhet, då detta ger förutsättningar för att barnet faktiskt vill spendera tid där.


Högläsning och barns utveckling

Visste du att högläsning inte bara är mysigt och roligt, utan också är bland de bästa du kan göra för att stötta ditt barns utveckling? ”Gapet mellan barn som är fostrade i vad man kan kalla för en litterärt rik miljö och de barn som aldrig får uppleva högläsning är slående” säger Jessica Logan som är ansvarig för ett forskningsprojekt utfört i Ohio, USA, gällande högläsning för barn. Det handlar exempelvis om att barn som blivit lästa för regelbundet, vid 5 års ålder har hört 1,4 miljoner fler ord än barn vars föräldrar som inte har läst högt. Detta är såklart en väldigt betydande och stor skillnad.

Det finns mängder med fördelar och argument för Varför du ska läsa för ditt barn. Många vet inte heller hur tidigt man faktiskt bör börja. Faktum är att desto tidigare desto bättre. Studier visar på att om du börjar läsa för ditt barn redan när det ligger i magen kommer barnet med största sannolikhet känna igen din röst efter födseln. Detta betyder att du får ett starkare band med ditt barn redan från start. I äldre ålder är det också ett bra sätt att skapa egentid med barnen och få lugn och ro en stund. Att sätta sig ner och läsa en bok tillsammans är ett perfekt sätt att varva ner och avsluta dagen på. Vidare har ni sedan massor av samtalsämnen efter allt ni läst tillsammans.

Det finns också många andra fysiska fördelar med högläsning för barn. Till exempel underlättar du för barnets skolgång och utveckling eftersom läsningen hjälper till och förbättrar inlärningsförmågan, läsförmåga, kreativitet och minnet! Samma vad gäller fantasin. Med tanke på hur stor variation av berättelser och situationer som återspeglas i böckerna är det inget konstigt att ditt barns fantasi utvecklas. Barnet lyssnar när du läser och får själv skapa bilder i huvudet. På samma vis funkar det med känslor till exempel, barnet kan lättare förstå och sätta ord på känslor då de ofta beskrivs pedagogiskt i barnböcker. Förmågan att vara kritisk och källkritisk förbättras också betydligt av att läsa eller bli läst för. Kunskap är trots allt nyckeln till förståelse!

För ytterligare inspiration kan du läsa om 9 anledningar till varför du ska läsa för ditt barn.


Högläsning kan främja ditt barns hälsa!

Högläsning för barn har, som vi nämnt, många fördelar när det gäller att utveckla förmågor såsom tal-, tanke-och kommunikationsförmåga och faktiskt många fler. Men högläsning för ditt barn kan även främja dess hälsa.

Många föräldrar upplever läggningen av sitt barn som en jobbig och pressad situation. Ibland blir det ett tråkigt och jobbigt sätt att avsluta dagen på med sitt barn. Timme in och timme ut kan du som förälder sitta på sängkanten medans ditt barn vrider och vänder på sig i sängen. Kanske är det tillochmed så att ditt barn är väldigt ledset och oroligt när det är dags för att sova? och du som förälder har minimalt med energi kvar för dagen och blir lättirriterad när detta händer.

Om ditt barn sover för lite kan det ha effekter på barnets hälsa. Kanske är ditt barn ofta väldigt trött? Eller ofta väldigt ledset? Sömnen är hjärnans återhämtning. Sömnen är därför särskilt viktig för barn då de upplever nya situationer dagligen som behöver bearbetas.

I inlägget Mitt barn har svårt att somna/sova, vad ska jag göra? kan du som vuxen ta del av flera olika tips på vad du kan göra i situationer såsom när ditt barn ligger sömlöst, när barnet känns oroligt eller när du som vuxen känner att stubinen börjar bli kort. Några av tipsen handlar om hur läsning för ditt barn på kvällen främjar sömnen. Hur ni tillsammans borde påbörja en nedvarvning process tidigt på kvällen och göra en rutin av den men ni kommer även kunna läsa viktigt information såsom varför sömnen är extra viktig i tidig ålder samt ungefärligt hur mycket ditt barn borde sova.

Böcker och läsning bör vara en del av allas vardag

Hur ska jag göra böcker och läsning till en naturlig del av vardagen? är en vanlig fråga som ställs. Det kan för många kännas svårt att klämma in och hinna med läsning för sitt barn i vardagen. Men det behöver faktiskt inte vara så komplicerat som man kanske tror att det är.

Ett vanligt misstag många gör är att ta för givet att det måste ske i samband med nattningen. Så är inte fallet! Du kan läsa för ditt barn exempelvis vid frukostbordet eller i badet. Gör det till ett äventyr genom att bygga en koja eller ut i trädgården i samband med en mysig picknick! Det anordnas också oftast sagostunder på de flesta biblioteken. Där du får chansen att socialisera både dig själv och ditt barn! Föreslå för mammorna att ni ska ha lässtund på nästa lekdejt kanske?

Ni kan sätta upp mål och tävla om hur många böcker ni hinner läsa på en vecka. Barn älskar lek och utmaningar! Läser du dessutom själv är det ytterligare en motivation eftersom barn tar efter vad de ser mamma och pappa göra. Glöm inte bort glädjen i att läsa. Det är minst lika underhållande som en film, fast största skillnaden är att här får du möjligheten att själv vara fantasifull och skapa bilderna själv, vilket är otroligt nyttigt för ditt barn.

Nu för tiden byts böckerna gärna ut mot en mobil eller iPad. Men du som förälder har makten att påverka detta genom att redan i tidig ålder uppmuntra till att läsa istället. Sprid ut böckerna i hemmet så att de är lättillgängliga för både dig och barnet. Då blir det svårare att glömma bort. Chansen ökar också att ditt barn tar en bok istället för andra leksaker. Studier pekar på att minst 30 minuters läsning om dagen är det optimala. Detta för att man ska kunna se de positiva effekterna av läsningen. Däribland inlärningsförmåga, talförmåga och ordförråd. 

Det är också viktigt att läsa regelbundet, varje dag för att fortsätta utvecklas. Om du styrketränar regelbundet och intensivt under en period och sedan slutar så kommer du förlora muskelmassa. På samma vis fungerar läsningen.


Det är aldrig för tidigt att börja läsa för ditt barn

En annan vanlig fråga som ställs är I vilken ålder ska jag börja läsa för mitt barn och hur vet jag vilken bok som passar? vilket i högsta grad är en relevant fråga och något som vi förstår vuxna tycker är svårt att avgöra i barnboks djungeln som råder. Det korta svaret är så tidigt som möjligt. Redan när barnet är i magen är det lämpligt att läsa ramsor och sjunga. Detta för att barnet ska känna igen din röst efter födseln. När barnet sedan är några månader gammal passar en bilderbok perfekt! Låt barnet peka och försöka uttala vad hen ser på bilderna. Detta aktiverar hjärnan och uppmuntra till tal och utökat ordförråd. Detta har såklart barnet nytta av senare i skolåldern också.

Det finns en kortfattad lista på vad en bra barnbok innehåller. Bland annat få antal sidor, lätta formuleringar och enkelt ordförråd. Men också berättelser som barnet kan relatera till och många roliga bilder och illustrationer. Det är viktigt att boken innehåller saker som ditt barn finner intressant för att motivationen ska hållas uppe. En annan viktig faktor är att svårighetsgraden på läsningen måste trappas upp i takt med att ditt barn utvecklas. Annars riskerar barnet att stanna i utvecklingen eller helt enkelt tappa suget till att vilja läsa. En bok är dessutom ett utmärkt sätt att få en välbehövlig paus från mobilskärmen. Om du då byter ut den mot en bok kommer ditt barn vilja ta efter dig.

Det är också lättare att upptäcka eventuella lässvårigheter och inlärningssvårigheter om du börjar läsa tidigt och kan då få den hjälp som behövs redan från tidig ålder. Exempel på detta är dyslexi. Tidiga tecken att uppmärksamma som förälder är bland annat svårigheter att skilja på vissa ljud, såsom u och y eller g och k, eller om barnet utelämnar ord eller kastar om ordningen på bokstäver och ord i en mening.     


Motivera ditt barn till högläsning och finn läsglädje tillsammans!

Det är också så att vissa barn inte alls uppvisar särskilt stort intresserade av högläsning eller böcker överhuvudtaget. I de fallen så kanske det inte har spelat någon roll om du gjort hundratals försök till en stund av läsning, ditt barn har helt enkelt fokus någon annanstans. Det är givetvis okej att det är eller har varit så, vi om någon vet att det inte alltid är så lätt! Det man dock inte får glömma här är att intresse för läsning är något som kan uppstå när som helst. Även i vilken utsträckning som helst. Mycket har de att göra med din kunskap som förälder och dina tillvägagångssätt. Det är också därför vi så gärna vill dela med oss av all fantastisk kunskap och inspiration till alla er föräldrar där ute, så att era barn också kan finna motivation och läsglädje!

Vi har samlat en hel del nyttig information om hur du kan inspirera ditt barn till att vilja läsa mer. Även vad du som förälder bör tänka lite extra på i inlägget Hur motiverar jag mitt barn till läsning?. Där vi bland annat beskriver vikten av en läsande förebild. Tänkbara anledningar till varför ditt barn inte har funnit ett intresse i böcker. Hur pass lyhörd du ska vara vad kommer till vilken typ av böcker just ditt barn vill höra och varför ett belöningssystem kanske inte är en helt dum idé. Helt enkelt nödvändig läsning för alla er föräldrar där ute. Ni som vet att läsning är viktigt, men har svårt att få till det på det sättet som ni kanske hade önskat.

”5 tips som skapar läsglädje”

Önskar du att komplettera all den här informationen med konkreta tips som kan få ditt barn att känna att läsningen är en positiv, rolig och mysig del av livet så kan du läsa 5 tips som skapar läsglädje hos ditt barn, där vi precis som det låter listar upp 5 tips som kan göra en otroligt stor skillnad för er vad kommer till ditt barns lust och att just lyckas få till de där hållbara rutinerna.

Att komma igång kan vara svårt i sig. Att faktiskt klara av att hålla igång och underhålla ditt barns intresse av böcker och läsning kan också vara en utmaning i sig. Det ställer givetvis också krav på dig som förälder. Ni måste hela tiden hålla böckerna uppdaterade och i enlighet med barnets nivå och intressen. Lika viktigt som det är att du som förälder är engagerad och ger dig hän vad rör er lässtund tillsammans, lika viktigt är det att låta ditt barn ta utrymme och plats i lässtunden.

Synsättet på en traditionell lässtund där den vuxne läser och ett barn lyssnar kan också behövas tänkas över. Det är otroligt viktigt att ditt barn faktiskt får tid och utrymme att uttrycka tankar, känslor, reflektioner, m.m, även om detta sker mitt i en mening. Att faktiskt ta pauser och lyssna in. Att kunna vara öppen för det där samtalet är en aspekt i läsningen som är mer än nödvändig för att ditt barn ska känna att läsning är något lustfyllt och givande. Tänkvärd läsning som ger dig användbara tips att applicera på en gång helt enkelt!