Kaffeindustrin i Sverige
Läser du det här så har du säkert funderat som många andra på vilka de vanligaste frågorna är i Sverige som handlar om kaffe. Tanken är att när du läst den är listan så ska du ha en klart bättre förståelse om kaffeindustrin som vi har i landet. Vi vill att du ska känna att det är tillräckligt intressant för att läsa på lite mer djupgående om lite olika kafferelaterade ämnen. Vilket du kan få ta del av ännu mer här på samlingssidan.
På den här landningssidan så har vi listat lite kortfattat om några av de 10 vanligaste frågorna som har ställts på Google. Du kommer få lite blandad information om kaffe som till exempel hur man som bäst förvarar sitt kaffe hemma, historien om hur kaffet kom till Sverige och vilket kaffe som det dricks mest utav idag.
När du går härifrån så har du förhoppningsvis fått de svaren du letat efter, och kanske blivit ännu mer intresserad av ämnet. Vi har massor av information om kaffe att erbjuda, så djupdyk nu och bli en kaffeexpert på alla fronter.
1. Så här många dricker kaffe i Sverige
Otroligt nog så dricker hela 82 % av den svenska befolkningen kaffe idag. Det här motsvarar ungefär 8 miljoner människor, vilket är helt galna siffror. Den här statistiken har kommit ifrån en sifo-undersökning som gjordes utav företaget Löfbergs, som är ett av de ledande företagen inom kaffe i Sverige idag.
2. Hållbarheten på malt rostat kaffe
Vi i Sverige älskar vårt kaffe och det finns väldigt många varierande sorter. Många gånger undrar man hur man bäst förvarar det för att behålla smaken. Om du har öppnat ditt kaffepaket hemma, så håller det rostade kaffet ungefär ett år efter att förpackningen är bruten. Är det inte bruten så håller det oftast längre än så.
Läs mer om hur du kan rosta kaffe hemma här!
Det viktigaste är dock att se till att när kaffet väl har lämnat sin förslutna förpackning, så ska man enligt National Coffee Association bäst förvara det igen i en glasburk, eller en lufttät keramik burk.
Man ska också se till att helst förvara kaffet i ett skafferi eller en annan plats som skyddar från ljus och värme. Du ska också hålla borta kaffet från kylskåp eftersom kaffe ogillar fukt.
Allt det här kan hjälpa hållbarheten, men framförallt se till att kaffets smak och doft bevaras på bästa sätt.
3. Det här kaffet dricks det mest utav i Sverige
Det kaffet i det svenska samhället som det i särklass dricks mest utav är den svenska sorten Gevalias mellanrost brygg. Och läser man om Gevalias historia, så får man reda på att det här kaffet står för ungefär 40% av försäljningen i Sverige. Det har dessutom varit ett ledande försäljnings kaffe sen 1957 då man började producera vakuumförpackat kaffe. Det är ett enormt populärt kaffe som var sen vid 1966 det kaffet som det konsumerades mest utav i hela Sverige.
Många utländska besökare till Sverige har beskrivit kaffet enligt Gevalia (”som ett lite syrligare kaffe än vad dem i vanliga fall är vana vid”). Det svenska folket anser dock att kaffet i sig är lagom starkt med ett inslag av bär och mörk choklad. Och det bästa är, det går att köpa i alla stora matbutiker samt de flesta mindre butikerna i Sverige idag.
4. Svenska produktionen av kaffe- Så här går det till!
Kaffe odlas inte i Sverige, men däremot produceringen samt processen av att rosta kaffebönorna och mala ner dom för att få den där perfekta blandningen av smak och aromer gör man här. Det finns många svenska rosterier i landet, och många har sin egen process när man tillverkar kaffe, men ett företag som gör det exceptionellt bra är ju Gevalia, och så här ser deras process ut.
Allting startar med leveransen av kaffebönorna som skeppas in till den svenska hamnen i containrar. Efter att man hämtat leveransen där, så tas dom till Gevalias rosteri i Gävle där man sen börjar rosta och mala ner bönorna.
Bönorna får sen ligga och rostas i drygt 230 grader värme, samtidigt som dom roteras runt för att få en jämn rostning på båda sidorna. Hur länge dom sen ligger och rostas beror ju såklart helt på vad du ska ha för sorts kaffe, antingen mellanrostat eller mörkrostat.
När dom sen kommit så här långt i processen så är det dags att kyla ner bönorna och låta dom svalna för att dom sen ska kunna malas ner till exakt rätt malningsnivå för det specifika kaffet.
Sista steget är att kontrollanterna kvalitets och smaktestar kaffet. Kontrollanterna gör även det här i början av produceringen varje gång en leverans kommer in. Och även många gånger om för att se till att bönorna har behållit sin unika smak och doft.
Anledningen är att det finns chans att smaken kan variera på grund av att kaffebönornas arom kan ändras av sig själv beroende på vilken period på året det är.
Det här är som sagt bara ett exempel av kaffeproduktionen, och vill du veta mer om olika rostningsmetoder så kan du läsa om det här.
5. Tiden då kaffet kom till Sverige
Enligt landsarkivet som finns i Göteborg så ska det första kaffet ha introducerats till Sverige på 1680-talet. Kaffet importerades från Amsterdam, men fick dock inte säljas på torget som mat och andra varor gjorde på den här tiden, utan såldes på apotek. Man trodde nämligen att kaffet hade förmågan att kunna lindra infektioner och i vissa fall även läka vissa sjukdomar.
Det går dock inte att nämna ursprunget till kaffet i Sverige utan att nämna Karl XII. Som under 1700-talet startade flera stycken kaffehus runt om i Stockholm, vilket blev startskottet på en kultur som vi har än idag.
6. Så här mycket kaffe dricker man i Sverige
Det går inte att förneka att kaffe är den dryck majoriteten av det svenska folket nästan anser som helig. Kaffeindustrin är enormt stor i landet. Och i varje stad som man besöker så bemöts man av ett stort utbud av kaféer, små kiosker och matstånd som erbjuder kaffe.
Så hur mycket kaffe dricker vi egentligen? Jo i genomsnitt så dricker en svensk person ungefär lite mer än tre koppar kaffe dagligen. Skulle vi räkna om det på ett år så genererar det ungefär 8–9 kg kaffe. Inga dåliga siffror för lilla Sverige.
7. Kaffeförsäljningen i Sverige
Det är rätt otroligt när man tänker på vilka makalösa siffror det handlar om när man pratar om hur mycket kaffe som produceras till vårt avlånga land. Enligt Naturskyddsföreningen så dricker det svenska folket kaffe för runt 5 miljarder kronor på ett år.
Vilket motsvarar nästan 1000 koppar kaffe per person. Det är också bra att veta att runt 80 % av försäljningen av kaffet kommer ifrån vår vardagliga butikshandel i livsmedelsbutiker. De resterande 20 % säljs från kedjor som kaféer, restauranger och kiosker.
8 Sverige importerar en extremt stor mängd kaffe
Sverige som många vet är ett utav världens största kaffekonsumenter. Vårt land står själva för en procent av världens totala konsumtion av kaffe. Hur mycket är det då? När man hör det så låter det inte speciellt mycket. Faktumet kvarstår att räknar man om det så genererar det ungefär 890 000 ton om året.
9. Endast ett fåtal väljer ekologisk kaffe i Sverige
Det är lätt att tänka på hur stort utbudet är av alla möjliga sorters kaffeprodukter som finns i våra butiker. Det finns massvis av sorter. Otroligt nog är det bara en bråkdel av Sveriges befolkning som köper något av de ekologiska kaffe alternativen. Endast 7 av 100 människor i snitt väljer en ekologisk kaffesort.
Det här har säkerligen något att göra med faktorer som att vi är vanemänniskor. Oftast går vi inte ifrån de sorterna vi med säkerhet tycker om. Det kan också vara det faktum att det ekologiska kaffet kostar lite mer än ett icke ekologiskt.
10. Vanligaste kaffedryckerna vi dricker i Sverige
När man går in på kaféer som Espresso house eller till exempel Waynes Coffee för att köpa ett gott kaffe så är det lätt att stirra sig blind. Det kan vara på allt från vanligt bryggkaffe till en kall dryck som Frappuccino. Där finns ett väldigt stort utbud idag av olika kaffevarianter, men de absolut vanligaste kaffedryckerna som svensken konsumerar är…
Bryggkaffe
Det i särklass vanligaste kaffedrycken som vi dricker i våra hem. Det är även det som serveras på den störst varierande av platser. Exempelvis som restaurang, kiosker, och även på de flesta arbetsplatser.
Espresso
Den lite mer intensivare kaffevarianten som används nästan som en grundsten i vårt dagliga kaffeintag. Man dricker det endast med 25–35 ml som en shot. Men det kan även användas som en bas i många andra kaffedrycker.
Cappuccino
kaffe drycken med skummad mjölk som oftast serveras i större koppar. Den kan också toppas med antingen kanel, kakao eller kardemumma beroende på vad du gillar bäst.
Kaffe latte
Den här drycken har blivit någon av en favorit i de flesta åldrar. Det här eftersom den kommer i många olika smaker idag. Det är en mild kaffevariant som serveras med ångad mjölk.
Den har oftast någon extra tillsats som precis som cappuccinon, kanel, kardemumma, kakao, vanilj eller hasselnötter. De här kaffe versionerna är några av de vanligaste vi dricker i Sverige. Där finns dock många till, och vad är egentligen skillnaden på dom? Läs mer om det här