Hunden brukar kallas människans bästa vän och det är inte så konstigt. Våra fyrbenta vänner har vandrat vid vår sida cirka 12 000 år. Det har gjorts studier som visar på att äga hund är bra för hälsan och hunden ger människan väldigt mycket glädje.
Funderar du på att skaffa hund och undrar vilken ras som passar dig? Eller har du nyss skaffat valp och undrar vad den inte får äta eller hur mycket vatten den ska dricka? Då kan du vara lugn. Oavsett om du är en nybliven eller rutinerad hundägare så är vi här för att hjälpa till. Vi har över femtio års erfarenhet av hundar och vill påstå att vi lärt oss mycket om hundens beteenden och behov under dessa år. Idag vet vi hur hundar visar kärlek och hur vi på bästa sätt kommunicerar med våra fyrbenta livskamrater. Genom rätt föda och uppfostran ger du din hund de bästa förutsättningarna för ett långt, lyckligt liv. Nedan finns hittar du allt du behöver veta som nybliven eller rutinerad hundägare!
Innehåll:
Före du skaffar hund
Det finns mycket att tänka på innan du skaffar hund. En hund är ett stort ansvar som absolut inte ska tas lätt på. Likheterna mellan att skaffa barn och skaffa hund är inte helt olika. Aspekter som tid, ekonomi och ras är bara några få av många saker man behöver fundera på. Funderar du på att skaffa hund? Kolla då in vår lista på 10 viktiga saker att tänka på före du skaffar valp!
Att välja ras
Om du är i tankarna för att skaffa hund kan det vara svårt att veta vilken hund som passar dig bäst. Bara i Sverige räknar man att det finns idag 294 registrerade hundraser. Med andra ord finns det många alternativ att välja på! För att vägleda dig igenom hundrasdjungeln har vi här tagit fram en guide med frågor som är viktiga att överväga du väljer hundras. Om ni är en familj som går i tankarna på att skaffa hund kan ni ta vårt quiz för att ni lättare ska ta reda på vilken hundras som passar just er familj bäst.
De bästa hundraserna för nybörjare
Som nybörjare i hundvärlden kan det vara värt att överväga vilken hundras som passar dig bäst. Det finns vissa raser som är betydligt enklare att förhålla sig till. Saker du exempelvis bör överväga är hur aktiv du vill att din hund ska vara, samt om den behöver mer eller mindre omvårdnad med päls.
Om du behöver en allergivänlig hund så bör du vara extra noga med din efterforskning. Vi har sammanställt en lista på hundraser som passar nybörjare där vi fokuserar på att ge dig information om aktivitet, omvårdnad och jaktinstinkt. Ifall du och din familj är på jakt efter en passande hund har vi även gjort ett quiz där ni kan ta reda på vilka hundraser som passar familjer.
Allergivänliga hundraser
Om du är känslig mot päls och hår kan det vara bra att titta på allergivänliga hundraser. Tyvärr finns det inga hundraser som är helt och hållet allergivänliga. Om du är en person som upplever känslighet mot hundar finns däremot raser som kan ge mindre utslag. I hundens hud och saliv finns olika allergener som du kan reagera olika på. Vi har listat 10 hundraser som har bevisats ge mindre reaktion hos personer med allergi.
Djurskydd
ID-märkning och registrering
En id-märkning gör det betydligt lättare för dig och din hund att hitta tillbaka till varandra igen om hunden skulle springa bort eller om ni av annan anledning skulle komma ifrån varandra. Enligt svensk lag ska alla hundar id-märkas med ett unikt nummer och registreras i Jordbruksverkets hundregister innan de är fyra månader gamla. Uppfödaren har oftast redan id-märkt valpen när du hämtar den, men det är upp till dig att registrera den. Här kan du söka efter eller registrera din hund i Jordbruksverkets hundregister.
Försäkring
Att försäkra hunden är ett bra sätt att vara säker på att du alltid har råd att ge din hund bästa möjliga veterinärvård. En hundförsäkring ersätter kostnader för olyckor och flertalet sjukdomar. För bästa skydd är det bra att försäkra så snart som möjligt och att inte ha några ”uppehåll” i försäkringen då det kan leda till att du får en lägre ersättning.
Fråga också din uppfödare om valpen du köper är försäkrad mot så kallade dolda fel. Ett dolt fel är ett fel som man vet finns vid leveransen, men som ännu inte syns. Om din valp är försäkrad mot dolda fel ska du ha med dig ett besiktningsintyg från uppfödaren. Besiktningsintyget får inte vara äldre än sju dagar för att försäkringen för dolda fel ska gälla.
Foder och vatten
Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att hunden får i sig en tillräcklig, allsidig och välbalanserad kost. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller för lite. Det är också viktigt att hunden har fri tillgång till dricksvatten. Mer om foder och dricksvatten nedan.
Rastning
Alla hundar behöver daglig motion och behöver vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid. Valpar och äldre hundar behöver rastas oftare. Mer om motion nedan.
Inomhusmiljö
Den inomhusmiljö som hunden ska vistas i bör ha en luftfuktighet och temperatur som lämpar sig för den. Det bör finnas tillgång till ljusinsläpp och belysning som inte är irriterande för hunden. Exempelvis ska hunden inte lämnas ensam i en varm bil.
Du är ansvarig för din hund
På allmän plats har du det yttersta ansvaret för vad din hund gör. Du som hundägare behöver säkerställa att din hund inte skrämmer eller stör andra djur och människor. Skulle hunden förstöra någonting eller skada någon så är är du skyldig att bevilja ersättning för skadorna. Ansvaret framgår av genom lagen om tillsyn över hundar och katter.
Vett och etikett
Kissande
Hundar ska definitivt inte kissa överallt. Parkerade bilar, brevlådor, cyklar och andras tillhörigheter bör du se till att din hund inte kissar på. Samma sak gäller fasader och hus, där människor sitter på gräset, eller på gården om du bor i lägenhet.
Skällande
Det är inte särskilt populärt med skällande hundar, och kan dessutom räknas som en sanitär olägenhet (dvs. en enligt Hälsoskyddslagen skadlig störning) om din hund skäller hela dagarna när den är ensam hemma. Upplever du eller andra människor i din omgivning att din hund skäller mycket, är det alltså någonting viktigt att träna på.
Olika hundraser har tendenser att skälla mer än andra. Till exempel är så fallet med vall- och jakthundar. Hundar skäller för att kommunicera och visa sina känslor, vare sig det handlar om att varna och vakta eller att hunden vill ha uppmärksamhet. Vi har samlat information om tips på hur du får din hund att sluta skälla i ett separat inlägg om du vill läsa mer!
Möte med andra hundar
Hundmöten kan bli svåra om din hund inte är tränad på rätt sätt. Det finns många anledningar till varför hundägare inte vill att deras hund ska hälsa och är därför viktigt att man stämmer av med ägaren innan man låter sin hund springa fram. Det kan till exempel vara en tik som löper, att hunden är sjuk eller att de just nu tränar på att inte ta kontakt.
Att träna på hundmöten är viktigt eftersom de för hundarna kan bli väldigt känsloladdade. Det är inte helt ovanligt att hundar blir rädda när de ser andra hundar på promenaden, och vi människor har en tendens att ofta missta en rädd hund för en aggressiv hund. Om din hund börjar skälla eller göra utfall när den träffar andra hundar är det sällan ett tecken på aggressivitet utan ett tecken på rädsla, och någonting som är viktigt att jobba bort – för hundens skull, för din egen och för den mötande hundens. Vi har med hjälp av hundtränaren Lilly Norfeldt tagit fram de bästa tipsen på hur ni får era hundmöten så enkla och avslappnade som möjligt.
Hund på jobb
Om hunden kan följa med till jobbet eller inte beror givetvis på om det tillåts på arbetsplatsen. Det är viktigt att börja med att göra en riskbedömning tillsammans med chef om vilka risker som finns. Någon kan till exempel vara allergisk eller hundrädd. De problemen kan lösas genom att exempelvis se till att hunden bara får vara på vissa ställen eller på en plats ute.
Alternativt att man inser att det inte går. Det är många arbetsplatser som inte överhuvudtaget tillåter att ha hunden på jobbet. Om du får ha med din hund på din arbetsplats är det viktigt att se till att det finns en plats där hunden kan få vila och vara ifred om den vill, att den alltid har tillgång till vatten och såklart att den inte stör dina kollegor.
Resa med hunden
Att resa med hund kan vara en sak som många hundägare oroar sig för. Ibland resulterar det i att man hellre lämnar hunden hemma och tar hjälp av en hundvakt .Vi vill mena att det inte vara så svårt att resa tillsammans med våra fyrbenta vänner. Därför har vi sammanställt lite tips på vad du kan tänka på när du reser med din hund i olika färdmedel.
Hunden i bil
Majoriteten av alla hundar har inga problem att åka bil. Skulle däremot vara så att hunden gnäller och skäller under bilfärden så finns det knep för att träna. Ett första steg kan vara att köra kortare sträckor tillsammans med hunden och säkerställa att någonting kul sker när ni väl kommer fram. Genom det vänjer sig hunden att det finns något kul att se fram emot.
I bilen kan det vara bra att det finns en sele som fästs i hundens bur eller säte. Värt att tänka på är att det mått som hundens bur har behöver anpassas efter hundens storlek. Likaså är det viktigt att ni tar pauser under bilfärden så hunden får röra på sig, dricka vatten och kissa.
Hunden på tåg
Ifall du ska resa tillsammans med din hund på ett tåg bör du boka en särskild plats som är djurtillåten.. Ifall det inte är möjligt att boka en specifik platsbiljett brukar det finnas vagnar som är djurtillåtna där ni kan sitta. Kolla på skyltarna för det tåg ni ska åka med och fråga tågpersonalen om du känner dig osäker.
För alla trivsel under tågresan kan det vara bra att pyssla om din hund och ta med lite vatten och godis för färden. Ifall hunden blir orolig kan det vara bra att passa på och gå ut om tåget stannar på någon station lite längre.
Hunden på flyg
Att flyga kan vara lite nervöst både för människor och djur. För de flesta hundar brukar det inte vara några problem att flyga. Om du däremot har en plattnosad hund brukar det rekommenderas att inte flyga. Detta eftersom förändringar i lufttrycket kan skapa andningssvårigheter hos din hund.
Olika flygbolag har olika regler när det kommer till att resa med hundar. I allra flesta fall tillåts hundar följa med ombord, men inte på alla. En del flygbolag tillåter hundar i kabinen men det kan bero på din hunds storlek och vikt. Innan du reser med din hund kan det därför vara bra att läsa på om vilka regler som gäller för just det flygbolaget. Vanligtvis bör du specificera att din hund följer med på resan när du gör din reservation. En annan aspekt som varierar är hur långt innan avgång du som hundägare bör vara på flygplatser. Kolla därför upp sådan information innan du och din hund reser.
Kollektivtrafik och hund
Ifall du ska resa med kollektivtrafik och ta med din hund så brukar det inte vara några problem. Vanligtvis finns utmärkta områden där husdjur tillåts. Tänk på att din hund bör stå nära dig som ägare så att hunden inte springer mot andra resenärer. På bussen kan små hundar få vila i ditt knä medan större hundar helst bör sitta eller ligga på golvet.
Det kan vara bra att träna på att åka kollektivt på samma sätt som man tränar på att åka bil. Börja med kortare sträckor och se till att det händer något roligt när ni väl kommer fram. På det sättet lär sig hunden att det finns något att se fram emot.
Foder
Vad är ett bra foder? Hur ofta ska man ge mat och hur mycket? Ska hunden äta torrfoder eller våtfoder? Ja, det finns en hel del att tänka på när det kommer till hundens mat!
Näringsbehovet hos en hund varierar och beror på många faktorer såsom ålder, storlek, vikt och aktivitetsnivå. Alla hundar behöver ett väl sammansatt foder för att må bra. Ett så kallat “helfoder” ska täcka hundens näringsbehov av protein, fett, mineraler och vitaminer, där sammansättningen varierar efter hundens behov. En växande valp har ett helt annat näringsbehov än exempelvis en lugn och senior hund. Det spelar därför stor roll vilket foder du väljer.
Våtfoder eller torrfoder?
Normalt sett brukar man dela upp hundfodertyper i två: våtfoder och torrfoder. Våtfoder har i allmänhet mer doft och smak och köps vanligtvis i konserverad form. Torrfodret är lite lättare att servera och förvara och håller sig bra även då förpackningen öppnats. Det ger även tuggmotion och är bra mot tandsten.
Valpfoder
Valpar har andra näringsbehov än fullvuxna hundar. Till en valp bör du därför välja ett foder som är anpassat för just valpar. I början växer en valp mycket, framför allt de större raserna, och för att klara av det behöver den ett foder med rätt sammansättning. Vanligtvis innehåller ett valpfoder mer fett och protein (alltså energi) än ett foder för vuxna hundar. Ett bra helfoder för valpar har dessutom rätt balans av mineraler och vitaminer för den växande hunden.
Om du väljer att ge din valp torrfoder kan det den första tiden vara lämpligt att blöta upp fodret i lite ljummet vatten så att det blir mer lättsmält. När valpen blivit lite äldre kan du servera det torrt.
Byta från valpfoder till vuxenfoder
Du kan byta från valpfoder till vuxenfoder när valpen har uppnått sin fulla vikt. När det sker beror på vilken ras hunden är. Riktigt små hundar når sin vuxenvikt tidigare än stora hundar. Läs gärna på vad som är specifikt för just din hunds ras och om du är osäker kan du alltid fråga din uppfödare eller en veterinär. Så här växlar du från valpfoder till vuxenfoder.
Hur mycket ska hunden äta?
På alla hundmatsförpackningar finns rekommendationer vad gäller dosering efter hundens viktklass. Hundens behov är dock individuellt och kan behöva anpassas efter hur mycket hunden rör sig. Det är bra att utgå från rekommendationen och sedan öka eller minska.
När ska hunden äta?
Det är viktigt med regelbundna mattider, fräscht vatten och att inte ersätta huvudmålet med godsaker. Eftersom valpars magar är mer känsliga än vuxna hundars då valpars matsmältning inte är helt färdigutvecklad ännu, ska en valp äta cirka 3-4 gånger om dagen medan en vuxen hund ska äta omkring 2-3 gånger om dagen. Ha som vana att ge mat under fasta tider och inte för sent på kvällen.
Vad får hunden inte äta?
En av de vanligaste frågorna vi får är vad en hund får och inte får äta. Det kan vara svårt att veta oavsett om man är nybörjare eller en van hundägare. Fakta om vad en hund får äta kan även skilja sig väldigt mycket mellan olika källor. Vi har sammanställt en lista över vad din hund inte bör äta.
Rekommenderat är alltid att kontakta en veterinär om du märker att din hund mår dåligt av något den har ätit. På vår hemsida kan du utforska ett stort sortiment av säkra matalternativ för din hund. Vi har allting från våt- till torrfoder och massor av lyxigare alternativ för din hund.
Vatten
Ibland dricker hundar för lite eller för mycket vatten. Det kan vara bra att ha koll på sin hunds vattenkonsumtion om man misstänker att den dricker för lite. Vi har sammanställt fakta om hur mycket vatten din hund bör dricka för att underlätta vardagen. Se till att din hund alltid har tillgång till färskt vatten, såväl på natten som när ni är ute på långa promenader. Så här mycket vatten bör din hund dricka per dag.
Motion
De första månaderna i en valps liv gäller enbart lek och inga tuffa övningar och långa promenader. Valpar är nyfikna och stimuleras av alla nya intryck de får. Under de första månaderna är detta oftast fullt tillräckligt för att de ska aktiveras. När din hund är runt 7-10 månader gammal kan du börja utöka era promenader. Tänk på att ”aktivitet” inte behöver vara synonymt med enbart promenad. Du kan låta din hund leta efter godis, spåra gömda leksaker eller familjemedlemmar. Du kan träna vardagslydnad, lära hunden olika trick, bada och simma. De flesta vuxna hundar behöver ungefär två timmars daglig aktivering, vilket inkluderar 4-5 rastningar varav åtminstone en långpromenad på en timme.
Vad just du och din hund kan göra för aktivitet beror på vilken typ av hundras du har, hur gammal hunden är, liksom hundens hälsa och egna drivkrafter – alla hundar har en egen vilja! Några exempel kan vara:
• fjällvandring med hunden
• skogspromenader (gärna långa om hunden får välja)
• bada och simmande i sjöar och hav
• följa med under jaktsäsong och jaga
• söka och spåra (med hundens fantastiska luktsinne)
• agility, freestyle eller annan hundaktivitet
Varma dagar
Tänk på att inte anstränga hunden när solen står som högst och termometern visar högsommarvärme. Hundens trampdynor är känsliga och kan slitas eller spricka på varm asfalt. Begränsa därför motion till tidiga morgnar och sena kvällar under den varma sommaren. Ha dessutom alltid vatten nära till hands. Få djur är aktiva när värmen är som mest besvärande.
Överviktiga hundar
För hundar, precis som för oss människor, beror övervikt oftast på att hunden får för mycket mat i relation till motion. Det vanligaste problemet är att ägare ger för mycket godis och matrester till hunden utöver den rekommenderade mängden foder. Om du ger hunden för mycket godis och matrester regelbundet bör du minska hur mycket du ger dagligen av det vanliga fodret. Det kan även vara en god idé att byta till ett foder med mindre energiinnehåll, dvs. ett foder med låg fetthalt.
Rumsrenhet
En rumsren hund betyder att den uträttar sina behov utomhus. Alla hundar är olika och därför kan det ta olika lång tid för hunden att blir rumsren, men vanligtvis tar det mellan 4 till 8 månader. Om du är påpasslig inomhus och har tålamod att vänta när du rastar valpen utomhus, har du goda förutsättningar att få din hund rumsren på kort tid.
När valpen kissar inomhus är det lätt att bli arg men detta kommer att hända och är helt oundvikligt. Att bli arg på valpen när den kissar inne kommer det antagligen bara resultera i att den blir rädd för dig och undviker att uträtta sina behov nära dig i framtiden.
Efter mat, lek och sömn
Väldigt unga valpar kan inte hålla sig överhuvudtaget och kan kissa och bajsa flera gånger per dygn. När den blivit lite äldre finns några tillfällen som du kan hålla extra koll på:
• När valpen precis vaknat
• När valpen precis lekt
• En liten stund efter att valpen har ätit eller druckit
Ta promenader vid de tillfällena för att undvika olyckor inomhus. Förutom dessa punkter är det bra att hålla ett extra öga om du ser valpen gå runt osäkert i bostaden, vilket kan vara en signal för att det snart är dags. När det ser ut som att valpen ska kissa och varje gång den kissar inne, bär ut din valp utomhus. Den första tiden kommer det bli en hel del springande, men ju mer du springer ut med valpen desto snabbare kommer den att lära sig att uträtta sina behov utomhus och inte på vardagsrumsmattan.
Nattpromenader
Då valpen oftast behöver uträtta sina behov efter den ätit är det viktigt att inte ge den mat för sent på kvällen. Se därför till att ta en sista promenad innan du går och lägger dig så att valpen får bajsa om den behöver.
Det är däremot viktigt att vatten alltid finns tillgängligt. Det tar valpar ofta ungefär 6 månader innan de har växt nog för att kunna hålla sig över natten, vilket innebär att i början av din tid med valpen handlar nätterna främst om valpens behov att kissa. Det kan därför vara bra att ställa klockan och gå ut 1-2 gånger under natten med sin hund.
Viktigt att använda samma plats i början
När du rastar din hund i början kan det vara en god idé att gå till samma rastplats. Det kommer hjälpa hunden att förstå att det är ett ställe där den ska kissa och bajsa. Det är också viktigt att den valda platsen är lugn, gärna något avskild och i närheten av bostaden. Att platsen är avskild är bra för att valpen inte ska få för många intressanta intryck från omgivningen och glömma bort att den är nödig. Risken är annars att valpen gör ifrån sig hemma, när den har fått varva ner.
När valpen väl uträttat sina behov kan man ge den lite beröm, sedan genast gå hem. Anledningen till detta är att det ska vara tydligt var valpen ska göra ifrån sig och att ni gått ut just i det syftet. Om valpen gör annat än uträttar sina behov är det bäst att nonchalera den tills den är klar, ge lite beröm och gå in igen.
Ensamträning
Hunden är ett flockdjur och kan därför ha svårt för att bli lämnad ensam. Din hund behöver träffa människor och andra djur för att må bra. Behoven varierar från hund till hund, men vi rekommenderar att du lämnar din hund ensam så lite som möjligt. Samtidigt är det viktigt att lära hunden att vara själv hemma ibland, för att ditt liv ska kunna fungera. Därför är det bra att ensamträna din hund.
Hur länge klarar sig hunden ensam?
Hur länge en hund klarar att vara ensam varierar lite. Djurskyddsbestämmelserna för hund säger att valpar under fyra månader inte får vara ensamma mer än enbart korta stunder. Du bör rasta din hund minst var sjätte timme, och oftare för valpar och äldre hundar. Träning och hundras spelar stor roll för hur länge en hund klarar av att vara ensam. Medan valpar knappt klarar ensamhet alls kan en vältränad vuxen hund av de flesta raser klarar sig 4 timmar ensam utan problem.
Hur går man tillväga för att ensamträna sin hund?
Alla hundägare behöver någon gång lämna sin hund ensam. Men det här med ensamhetsträning är inte alltid så enkelt. Ensamträning är nämligen en sån typisk grej som är så mycket lättare att göra med valp, jämfört med en vuxen hund som aldrig varit själv. Börja därför helst när hunden fortfarande är valp, för att underlätta inlärningen. Innan du påbörjar någon träning alls är det bra att tänka på att din hund ska vara rastad och helst lite mätt och trött.
Börja med att träna hunden ofta och under korta stunder. Redan när valpen kommit hem kan man börja med att bara förflytta sig mellan rum. Många valpar ligger kvar i sin bädd och lyfter kanske huvudet lite bara. Att stänga dörren och sedan i princip direkt öppna den igen och gå tillbaka, är också bra. Om hunden skulle reagera och springa fram, försök att inte göra en stor grej av situationen. Poängen är att träna hunden i att det att vara ensam inte är farligt.
Fortsätt träningen steg för steg och gör den till en del av vardagen. Stäng dörren när du borstar tänderna, gå ut och släng soporna, hämta posten och successivt kommer din hund att vänja sig vid att du är borta även längre perioder.
Varför bör man ensamträna sin hund?
Det finns många anledningar att lägga tid på ensamträningen. Det kommer alltid att finnas behov av att lämna din hund hemma, om än för en kort period. Du behöver åka och handla eller har planer där hunden inte kan hänga på.
Man kan ofta se ett samband mellan hundar med separationsångest som är ovana vid ensamhet och hundar som känner stress. Hundar behöver ensamhet och egentid, på samma sätt som människor, för att kunna slappna av. Hunden kan ha svårt att sova om dagarna med människor omkring sig och många hundar blir lätt överstimulerade när de inte får vara ensamma. Så det gäller att göra ensamtiden till någonting bekvämt, lära valpen från ung ålder att det inte är farligt att vara ensam.
Om valpen gnyr, skäller eller gnäller vid ensamträningen
För de flesta valpar går ensamträningen bra, men om valpen skulle börja reagera negativt genom att skälla eller gnälla är det viktigt att ta ett steg tillbaka från träningen lite. Gå in igen och återigen – gör inte en grej av situationen. Vårt bästa tips är att, göra något annat en stund för att senare försöka igen.
Skulle problemen kvarstå varje gång ni försöker träna på att vara ensam kan det vara viktigare att ta en paus från träningen en period och tänka över vad du gjort hittills och vad du kan göra för att det inte ska bli jobbigt för hunden. Kanske är problemet att ni går för fort fram och att ni behöver fortsätta med kortare intervaller. Testa er fram!