Hur bakar du chokladbollar i en köksassistent?

Inget fikabord är väl komplett utan ett gäng chokladbollar på en tallrik? Inte här i Sverige i alla fall, där det är givet på varje fika. Detta klassiska bakverk med namn som bl.a. kokosbollar, mockabollar, havrebollar och delicatobollar har funnits i Sverige i över 70 år. Det är bland det lättaste du kan baka och det lättaste sättet att baka dem är att baka chokladbollar i en köksassistent. Chokladbollar är till och med så enkelt att du kan baka det med dina barn. Är barnen lite större kan du även låta dem baka det själva så kan de bjuda dig på det sen. Chokladbollar passar perfekt ihop med en kopp kaffe eller te. Som ett resultat av att chokladbollen är så populär så har den sin alldeles egna dag, den 11 maj som i Sverige är chokladbollens dag.

Chokladbollar går att göra och variera på väldigt många sätt och de går både att göra bollarna veganska, mjölkfria och glutenfria, men det går även att smaksätta chokladbollarna med bland annat vit choklad och nötter och mycket mer. Det absolut lättaste sättet är att baka chokladbollar i en köksassistent. med en flatblandare eller ballongvisp men har du inte tillgång till en sån går det även bra att röra ihop dem för hand.


Godaste receptet på chokladbollar

Detta receptet ger 30 supergoda chokladbollar att avnjuta till fikan.

Ingredienser:

225 g mjukt, rumstempererat smör
2 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljextrakt
8 dl havregryn
0,5 tsk flingsalt
1 dl starkt bryggkaffe (eller vatten)
Pärlsocker eller kokosflingor att rulla chokladbollarna i

Närbild på chokladbolle på tallrik

Gör så här:

Häll ner alla ingredienserna förutom pärlsockret i en köksassistent med en flatblandare på. Har du ingen köksassistent går det även bra att röra ihop dem för hand med händerna eller med en slev.

Mixa sedan ihop allt till en krämig smet.

Forma smeten till bollar med händerna. Här kan du själv välja vilken storlek du vill ha på chokladbollarna. Vissa föredrar när de är lite större medan andra vill ha små munsbitar till bollar, men det gör du som du vill.

Rulla bollarna i pärlsockret eller kokosflingorna.

Sen är de redo att avnjutas!

Ska inte chokladbollarna serveras direkt kan du låta dem vara i kylen i några timmar men det går även bra att förvara dem i frysen för att avnjutas vid ett senare tillfälle.


Flera chokladbollar staplade på en tallrik

Allergivänliga chokladbollar

Mjölkfria/Veganska

Vill du göra chokladbollarna mjölkfria och helt veganska kan du byta ut smöret mot mjölkfritt margarin. Men det går lika bra att byta det mot kokosolja om du inte gillar smaken av mjölkfritt margarin. Däremot räcker det då med ca 180 gram kokosolja istället för 225 gram. Detta eftersom kokosolja lätt gör att de får en oljig smak.

Glutenfria

För att göra chokladbollarna glutenfria byter du bara ut mängden havregryn till samma mängd glutenfria havregryn.

Chokladbolle med strössel

Variationer av chokladbollar

Vill du experimentera så kan du variera det mesta i receptet men det som kommer ge mest smakskillnad är om du provar lite nya smaksättningar och garneringar på bollarna. Att man kan använda kokos som garnering är ganska välkänt men visste du att du även kan ha på hackad rostad mandel? Som ett resultat kommer det ge chokladen en mer nötig smak än bara pärlsocker. Färdighackad mandel är lätt att hitta i butik, speciellt runt julen och du rostar den lätt i en torr stekpanna innan du rullar chokladbollarna i den. Förutom mandel och kokos kan du även rulla bollarna i strössel, detta är framförallt en hit hos de yngsta medlemmarna i familjen som kommer älska de färgglada och festliga chokladbollarna. Pistagenötter och hasselnötter går också bra att använda som garnering på chokladbollarna om du så vill.

Sockerfria chokladbollar

Vill du göra chokladbollarna sockerfria så går det lika bra att göra dadelbollar genom att använda dadlar i smeten istället för socker, byt bara ut sockret i receptet i denna artikeln mot ca 20 dadlar så får du lika goda chokladbollar som om du hade använt socker. Men är det första gången du använder dadlar i chokladbollssmet så börja med att ta i hälften av dadlarna och smaka av efterhand som du häller i fler så riskerar du inte att få för mycket. Men gillar du smaken av dadlar så är det heller inga problem att öka mängden i smeten. Du kan även byta ut sockret till muscovadosocker eller lönnsirap. Vill du få bollarna att kännas mer lyxiga går det även att byta sockret mot florsocker. Då slipper du den gryniga känslan i bollen när du äter den och får en krämigare chokladboll.

Arraksbollar

En annan klassisk variant på chokladbollar är arraksbollen som likt chokladbollen är ett givet inslag på svenska fikabord. Det är också en perfekt kaka att göra om du har en sockerkaka eller vaniljmuffins som du inte hunnit äta upp. Som smaksättning kan du då använda punsch om du vill göra en vuxenversion av bollen men det finns även arraksarom att ha i om du inte vill använda sprit.

Närbild på en chokladbolle på en tallrik med ljust trä i bakgrunden

Vad kan du ha chokladbollssmet till?

Chokladbollar är ju goda att äta som de är men smeten går minst lika bra att ha i tårtor som fyllning och går att kombinera med t.ex. hallonmousse, glasskräm eller marshmallowfluff mellan choklad eller vaniljbottnar . Detta är perfekt om födelsedagsbarnet älskar chokladbollar. Men tänk bara på att chokladbollsfyllningen är av det torrare slaget och kan göra att bottnarna blir torra. Därför är det bra att safta bottnarna innan med vatten, saft eller sockerlag för att förebygga detta.

Chokladbollar staplade på tallrik på vänster sida av bilden

Chokladbollens historia

Chokladbollen uppfanns troligtvis under andra världskriget när Danmark hade ransonering på vetemjöl vilken gjorde att många fick börja leta efter substitut i bakningen och matlagningen och hittade då havregrynen istället. 1943 publicerades det ett litet häfte för hemmafruar i Danmark som kallades ”Uppfinningsrikedom i kristider” (”Opfindsomhed i en krisetid”) där ett recept för havregrynskulor, eller havregrynskugle som det heter på danska fanns. Men samma år publicerade Svenska Dagbladet ett recept på ”Barnens chokladbollar” som var ett liknande recept som det i det danska häftet. Detta tror man är föregångaren till de chokladbollar vi äter idag. Men innan dess, år 1918, fanns det en annons i Svenska dagbladet av ett konditori om just chokladbollar. I annonsen beskrivs att de har smak av ”choklad-cocos” men vad som exakt var i dem vet man inte. De såldes i lådor om 300 och vägde 1,5 kg till priset av 16kr/kg.

Får du inte nog av bakning och matlagning? Gå då in och läs vår ultimata guide till köket och fördelarna med en köksassistent.