Träningsskor är en viktig komponent i ens aktiva liv. Det är betydelsefullt att man hittar rätt träningsskor ut efter sina behov, eftersom det kan påverka både ens kropp och träning om man väljer fel skor. Här har vi samlat vår kunskap om träningsskor med mängder av råd på till exempel hur man på bästa sätt rengör träningsskor samt
hur man väljer rätt träningsskor. Vidare besvaras frågor som hur länge träningsskor egentligen håller, hur man undviker vanliga träningsskador och vad man ska tänka på när man ska komma i form med löpning. 

Tjej som springer med hörlurar. Hon håller i en vattenflaska.

Vikten av daglig motion

Människans kropp är byggd för rörelse. När man rör sig händer mycket i kroppen som gör att man blir piggare och starkare. Fysisk aktivitet i form av raska promenader, trädgårdsarbete eller friluftsliv kan minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa. Det är viktigt att tänka att det aldrig är för sent att börja. Och det kommer att ge stora hälsovinster. Kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av och att varje steg räknas.  

All sorts motion räknas, även den man får genom vardagsaktiviteter. Det kan till exempel vara att cykla istället för att åka bil, ta trapporna istället för hissen, gå en promenad med hunden, gå till lekparken med barnen eller städa. Det handlar om att aktivera sig. 

Äldre par ute på promenad

Detta händer med din kropp

Lagom träning kan ge stora hälsofördelar, både fysiskt och mentalt. Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott. 

Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning. När man rör på sig ökar blodcirkulationen. Detta gör att cellerna kan ta upp mer syre. Då kan kroppen lättare ta hand om sådant som kan vara dåligt för kroppen, till exempel förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol. Du mår bättre med mindre stress och får bättre sömn. 

Träning motverkar stress och depression

Fysisk aktivitet påverkar hjärnan på flera positiva sätt. Du känner dig gladare direkt. Det beror på att vissa ämnen frigörs i hjärnan som motverkar depression. De ämnena kallas signalsubstanser, till exempel dopamin och serotonin. Fördelarna är många, men här är ett par till: bättre minne, lättare att lära nya saker och bättre koncentrationsförmåga. Du kan också uppleva att du har mindre ont. Muskelcellerna börjar producera proteiner som sprids med blodet. Proteinerna är smärtstillande, piggar upp och motverkar stress och depression. För att läsa mer om hälsofördelarna som kommer av daglig motion, samt mer ingående om vad som händer i kroppen, så kan du klicka på länken här: “Vilka är de stora hälsofördelarna med motion”

Glatt gäng kvinnor ute och motionerar i bergen

Träningsformen löpning

Daglig motion av olika slag är en sak, löpträning är också en variant. Löpning är ett perfekt sätt att komma i form. Psykisk form eller fysisk form. Det för också med sig en hel del hälsofördelar, men det finns en del saker man bör tänka på när man bestämmer sig för att börja springa och en av dem är att man väljer rätt träningsskor. Man vill inte stå där med smärtor som orsakats på grund av dåligt stöd och felbelastning. Därför är det viktigt att man börjar från rätt ände, med rätt utrustning för ändamålet och ens behov. Steg två är att ta reda på ett upplägg som känns lämpligt för en, samt hur man ska gå till väga för att hålla motivationen på topp. 

Personer som springer

Rätt träningsskor och upplägg

Det finns en rad olika tips för hur man får en bättre löpstil, blir snabbare och springa lättare o.s.v., men dessa tips lämpar sig kanske främst för den satsande och erfarna löparen. Det finns egentligen inget recept för en perfekt löpstil. Vilken löpstil som är bäst är väldigt individuellt och beror bl.a. på kroppsbyggnad och genetik. Oavsett vad du har för löpstil och mål med din löpning, så kommer den göra att du ”kommer i form” så länge du har bra träningsskor, rätt inställning och trappar upp långsamt. Mer om att komma i form med hjälp av löpning hittar du här: “Hur kommer man i form med hjälp av löpning?”.

Skillnaden mellan träningsskor och löparskor

Det är många som inte vet vad det är för skillnad på ett par träningsskor och ett par löparskor. Väldigt många använder sina löparskor på gymmet och tycker det är bortkastade pengar att köpa skor efter träningsform. Då säger vi, det är inte alls bortkastade pengar eftersom när man använder rätt skor efter träningsform så förhindrar man skador och man sliter inte lika lätt på skorna. Precis som när du använder kläder efter väder, så ska du tänka skor efter träningsform. Även om skor kan kosta en del pengar så gör du dig själv en tjänst att köpa rätt skor just på grund av att de är anpassade efter träningsformen med till exempel mer eller mindre dämpning och du förebygger just skador och slitage. 

Man som springer på en väg.

Tänk så här, finns det en träningsform så finns det antagligen en träningssko anpassad efter det. Golfare använder golfskor, löpare använder löparskor men finns det någon skillnad på löparskor och träningsskor? Ja det finns det faktiskt. För att man ska få bästa resultat av sin träning och undvika skador så bör man se till så att man använder rätt sko efter träningsform. 

En sak som är säker är att man aldrig ska använda sina löparskor på gymmet på grund av att du sliter ut skorna snabbare då. Där ska man använda ett par skor som är lätta och stabila med så lite dämpning som möjligt.  

När man är ute och springer blir det en högre belastning på kroppen vilket kräver att man har dämpning i skorna. Generellt sett finns det mer dämpning i löparskor än träningsskor just på grund av belastningen man utsätter sig för när man springer. Träningsskor brukar inte ha någon dämpning alls eftersom man inte utsätter kroppen för samma belastning som vid löpning. 

Vad man också bör tänka på är underlaget, särskilt vid löpning. Beroende på om man springer på grus, asfalt, terräng eller löpband så finns det en del grejer man bör tänka på. Generellt sett kan man säga att ju hårdare underlag du springer på desto mer dämpning behöver du. Mer om bland annat underlag hittar du i vår artikel “Vad är skillnaden mellan träningsskor och löparskor?”.

Undvik skador relaterat till träning 

Kvinna som håller sig om knät.

Skador i samband med träning är ett vanligt fenomen. Det är många som undrar hur man undviker vanliga träningsskador. Det första man ska börja med är att se till att man har rätt utrustning. Till exempel ett par bra träningsskor, som är anpassade efter dina behov och den sport du utövar. Viktigt att inte glömma bort är att lyssna på sin egen kropp, vila i mellan träningen samt att äta och dricka ordentligt. Om man tränar hårt så förlorar man snabbt vätska så var noggrann med att dricka före, under och efter träning. 

Träningsskador uppkommer av olika anledningar och det finns olika sätt att hantera skadorna på. Vissa skador behöver man söka läkarvård för medan andra enkelt kan lösas. Till exempel genom att byta träningsskor, skaffa inläggssulor eller ändra om träningen. I Sverige är några av de vanligaste skadorna relaterat till problem med knän, muskler, nacksmärta eller inflammationer. Om det är så att smärtan inte går bort efter att man försökt med några olika metoder ska man alltid söka upp läkarhjälp. Något mer man kan tänka på är att variera sin träning. Genom att inte springa samma runda om och om igen utan att variera så slits kroppen inte på samma sätt. Det gäller också att tänka på vilket underlaget man tränar på. 

En av de viktigaste och en mycket enkel sak man kan göra för att undvika skador är att värma upp ordentligt. Många struntar i att värma upp och tror att det inte har en påverkan. Men genom att enbart värma upp 5-15 minuter så minskar risken för att skada sig markant och man presterar bättre under träningspasset. 

Kvinna som hoppar. Grå bakgrund.

En ytterligare faktor som enkelt kan minska risken för skador är att värma ner efter träning samt att stretcha. Åter igen är det många som slarvar med detta. Genom att stretcha minskar man risken för akuta skador. Vanligtvis brukar man utgå ifrån att man ska stretchar långsamt, inte gunga musklerna och inte belasta snett. Det finns många olika övningar för olika muskelgrupper och det finns mängder av inspirerade videos om man inte kommer på hur man ska stretcha. Vad man kan tänka på är att statisk stretchning ska vara i 30–60 sekunder och dynamisk stretchning ska repeteras ungefär 10 till 12 gånger. För mer information om  
varför uppvärmning och stretchning är så viktigt för att undvika skador hittar du i artikeln Hur undviker man vanliga träningsskador”.

Man som stretchar sina ben vid vattnet.

Detta ska du tänka på när du ska köpa träningsskor

Det finns en del grejer man bör tänka på när man väljer träningsskor. Många går efter hur skon ser ut. Visst, vill man ha en snygg träningssko, men det är inte det viktigaste som man bör tänka på. Det absolut viktigaste är passformen. Den ska sitta skönt på din fot helt enkelt. Det är faktiskt väldigt stor betydelse vad man har på sig på fötterna eftersom kroppen belastas 4 gånger mer när man springer än när man går. Köper man en träningssko efter träningsform och passform så slipper man onödigt slitage på skorna och förebygger skador. Alla har säkert testat att använda sina vanliga gångskor någon gång för att springa i och efter några hundra meter så känns det bara konstigt. Ingen dämpning alls och det känns bara hårt att springa med dem, eftersom de inte alls är anpassade för att springa långt i. Det är samma om man skulle använda sina gångskor på innebandyträningen. De är inte anpassade för snabba rörelser i sidled. Med det sagt så finns det en del saker du bör tänka på när du ska välja träningsskor

En kvinna som tänker

Storleken på skorna du ska köpa är en till grej som är viktig. Skor tänjs en aning på bredden men de gör inte det på längden. Så fort du sätter i fötterna i skorna så ska det kännas skönt redan från första början för om de inte gör det så är det bättre att kolla på en annan modell eller märke. Många köper samma märke som de brukar köpa men våga testa något nytt. Det finns enormt många olika träningsskor att välja över och det kommer ut nya varje år med nya funktioner som är värd att testa. Något man ska tänka på är att ha en halv centimeter till godo vid tårna eftersom när fötterna blir varma så svullnar de upp. 

Hur ofta och hur van man är att springa har betydelse för vilka löparskor man ska välja. Är man nybörjare så bör man kolla på en löparsko som har extra dämpning, stöd och stabilitet. Detta eftersom en mer erfaren löpare har byggt upp sin balans, teknik och muskler som en nybörjare inte har. En erfaren löpare har därför inte samma behov som någon som är ny. 

En annan sak man ska tänka på när man väljer vilka löparskor man ska köpa är vilket löpsteg man har. Det finns tre olika löpsteg. Neutralt,
pronerande och supinerande. Hur ska man då veta vad man har för löpsteg? Det går faktiskt att testa detta själv. Ställ dina skor på ett plant underlag. Står skorna rakt så kan du vara ganska säker på att du har neutralt löpsteg. Om de skulle luta inåt har du förmodligen
pronerande löpsteg. Ett annat och mer säkert alternativ är att gå till en butik där de kan testa och se vad du har för löpsteg. 

Mer om bland annat löpsteg hittar du i vår artikel “Vad ska man tänka på när man väljer träningsskor?”.

Så tar du reda på dina träningsskors hållbarhet

En vanlig fråga många ställer sig är hur länge håller träningsskor? Vilket är en mycket bra fråga som vi kommer att besvara här. När det kommer till träningsskor är det viktigt att inse när det är dags att köpa nya. Dels för att man inte ska skada sig men också för att man ska få ut så mycket som möjligt av sin träningssko. Generellt brukar man säga att en aktiv person som tränar mycket bör byta skor en gång om året. Är man en motionär brukar man rekommendera att byta skor vartannat år. Dock finns det flera faktorer att ta hänsyn till och det kan vara olika från person till person när det börjar bli dags att byta. 

Det man generellt behöver tänka på är att köpa rätt träningsskor till rätt aktivitet och att man tänker efter om man har några specifika problem kopplat till träning och sina fötter. En faktor som spelar in i träningsskons hållbarhet är materialet av sulan. De två vanligaste materialen är EVA som består av gummi och BOOST som består av plast. EVA-materialet håller ca 1000 km medan BOOST-materialet håller ca 3000 km. Dock behöver inte en längre hållbarhet av sulan betyda att resten av skon håller lika länge, vilket man måste tänka med i beräkningen. 

Ett par sko. En sko med orange sula upp.

En annan faktor är ens eget löpstegs påverkan och slitage på skon. Alla har vi olika springstilar och därför påverkas också skons slitage olika utefter vilket löpsteg man har. Vissa springer mer på sidan, medan andra sätter i hälen först och så vidare. Det är alltså väldigt individuellt på vilket sätt ens löpsteg påverkar skons slitage.

Grupp av människor som springer.

Något som många inte vet om är att det är viktigt att kolla datummärkningen. Man ska helst undvika att köpa en sko som legat länge eftersom det kan påverka skons kvalité. I regel brukar man säga att 1-3 år brukar vara hållbarheten för ett par nyinköpta skor. Det man får tänka på är i fall att skon legat på lagret en längre tid eller ej. Vad som kan påverkas då är till exempel skons stötdämpning. Läs mer om träningsskons hållbarhet i vår artikel “Hur länge håller träningsskor?”. 

Tips på snygga träningsskor för dam 

När man ska välja vilken träningssko man ska köpa så är det en del grejer man bör tänka på innan man bestämmer sig för en viss sko. De flesta kollar endast på utseendet när de ska köpa skor och tänker inte på vad träningsskon har för egenskaper. Träningsform och underlag är viktigt att tänka på för att förebygga skador och slitage på skorna. Vad träna du? Om du gymmar mycket så vill du till exempel inte ha en sko med för mycket dämpning på grund av att när du lyfter tungt så sliter du på skorna. Idag finns det enormt många olika skor vilket kan kännas lite överväldigande. Därför har vi samlat 10 skor som vi tycker är både funktionella och som dessutom är snygga i vår artikel “10 tips på snygga träningsskor för dam”. Det finns en sko för alla både gällande färg, passform och träningsform.

En bild på Reebok Nano X

Sweat no more

Med all träning kommer den negativa, men naturliga, biten – svett. Svett i sig är väl inte så farligt förutom att känslan av att vara fuktig eller blöt inte är så trevlig, men lukten som kommer av den är mindre kul. Speciellt när det kommer till fötterna och träningsskorna.  

Svett i sig luktar inte. Det är när den kommer i kontakt med bakterier på huden som den börjar lukta illa. Exempelvis kan vi svettas mycket en solig dag på stranden utan att lukta eftersom bakterierna sköljs bort när vi badar. På samma sätt fungerar det i vardagen, är huden smutsig finns det fler bakterier som kan ge illaluktande svett. En träningssko som en gång blivit fuktig är en mycket attraktiv miljö för bakterier att leva i, därför uppstår den dåliga lukten av fotsvett. En träningssko kan vara svår att rengöra då det är insidan som måste bli ren, men det finns vissa knep att ta till. Det finns olika produkter man kan ta till för att förebygga att man svettas eller produkter som hjälper till att absorbera svetten, men den stora frågan är vad man gör när skadan redan är skedd. Ingen har råd att köpa nya träningsskor titt som tätt för att de börjar lukta, då har vi här: ”13 sätt att hålla dina träningsskor fria från lukten av fotsvett”. 

Kvinna håller för näsan och håller upp ett par illaluktande skor

Alla människor svettas och fotsvett är väldigt vanligt. Faktum är att varje fot kan producera så mycket som en deciliter svett per dag. Då kan man ju bara räkna ut hur mycket som då sitter i den där träningsskon efter ett träningspass. Rena och torra fötter är nyckeln! 


Det mest grundläggande sättet att behandla och förebygga fotlukt är att hålla fötterna så rena och torra som möjligt – tvätta fötterna dagligen. Detta är ju såklart svårt när man tränar för då svettas man oavsett, men välj fukttransporterande strumpor och andningsskor och, om möjligt, växla mellan flera skor, till exempel gymskor, löparskor och promenadskor så att du inte bär samma par varje dag. Men som sagt, är skadan redan skedd – så går dina träningsskor att rädda.

Svettiga skor och strumpor

Tips på hur man får sina träningsskor skinande 

Att ta hand om sina träningsskor är A och O, det kan till och med förlänga skornas livslängd. Alla smutsar ner sina löparskor på något sätt oavsett träningsform eller vart/hur man tränar. Vi människor svettas naturligt när vi tränar och tränar man utomhus så blir skorna naturligt smutsiga efter ett tag. För att skon ska behålla sin funktion måste man rengöra dem med jämna mellanrum. Nedan kommer vi att tips om hur du på bästa sätt kan hålla dina träningsskor glänsande och fräscha.  

Smutsiga skor

Det första man kan göra är att torrborsta skorna för att få bort smuts. Man kan även ta hjälp av bikarbonat och diskmedel för att få dem riktigt rena. När du rengör skorna kan du ta hjälp av en skrubb, tvättsvamp eller en tandborste. Använd varmt vatten vid rengöringen och kom ihåg att processen kan behöva upprepas ibland. Glöm inte att rengöra sulorna ordentligt, ta hjälp av stålull och ett suddgummi. Något som är viktigt att komma ihåg är att låta skorna lufttorka efter rengöring. Ta hjälp av tidningspapper för att få dem riktigt torra men undvik att sätta skorna i ett torkskåp eftersom det sliter mycket på skon. Kom ihåg att det kan ta upp till 12 timmar så planera när du vill rengöra dina träningsskor.  

Ett generellt tips är att införskaffa två par skor, på så sätt sliter du inte lika mycket på skon och de hinner vila mellan användning. En ytterligare faktor som kan göra stor skillnad är att rengöra insidan. Många glömmer av att även insidan behöver rengöras. Åter igen kan du ta hjälp av varmt vatten och rengöringsmedel för att få rent träningsskons insida. Ett tips är att spraya skodeo när du har rengjort skon och den har torkat ordentligt. Det finns många små trix man kan ta till för att hålla insidan fräsch. Till exempel kan man köpa doftpåsar som håller borta lukt.

Ett klassiskt husmorsknep är att använda sig av bikarbonat som suger upp doften. Något som tåls att säga flera gånger är att det är viktigt att alltid komma ihåg att vädra skorna efter varje användning, då det hjälper löparskon att hålla sig fräsch. Sista tipset är att rengöra skosnörena. Det kan göra stor skillnad, tvätta dem i tvättmaskinen på 40 till 60 grader. Vad man också kan göra om skosnörena är alldeles för slitna är att köpa nya, varför inte i en ny färg? Vill du läsa mer in gående om hur du på bästa sätt rengör dina träningsskor så kolla in vår artikel “7 tips på hur du rengör träningsskorna på bästa sätt”.

7 tips på rengöring av träningsskor.